Jaja imaju lošu reputaciju zbog njihovog sadržaja holesterola, a mnoge osobe ih izbjegavaju zbog straha od debljanja ili oboljenja srca. Međutim, studija iz 2008. godine otkrila je da su sudionici koji su uključili jaja u njihov plan ishrane smanjili njihov indeks tjelesne mase znatno više od onih koji nisu. Uključivanjem jaja u vaš plan ishrane možete doprinijeti gubitku suvišnih kilograma.

Nizak kalorijski sadržaj

Jedno tvrdo skuhano jaje sadrži 78 kalorija, što ga čini dobrim dodatkom jelima, ako vam je cilj izgubiti na težini. Međutim, trebate imati na umu da prženjem povećavate kalorijski sadržaj, zbog dodavanja maslaca ili ulja. Također, ne zaboravite da, ako želite da izgubite na težini, morate sagorijevati više kalorija nego što konzumirate, a ishrana bogata niskokaloričnim namirnicama, uključujući i jaja, dobar je način da to i postignete.

Niska masnoća

Dijeta od 2,000 kalorija treba sadržavati od 44 do 78 gr masti svaki dan. Smanjenje unosa kalorija za mršavljenje čini taj broj nešto nižim. Na primjer, 1.500 kalorija dnevno znači dobivanje 33-58 gr. Sa oko 5 gr masti u svakom, jaja su prikladna za mršavljenje ali ne zaboravite da se povećava sadržaj masnoća kada se jaja prže.

Proteini

Jaja su bogat izvor proteina, sadržavajući sve esencijalne aminokiseline. Proteini su hranjive tvari koje pružaju osjećaj sitosti, smanjujući vjerovatnost da ćete posegnuti za nezdravom hranom između obroka. Jedno tvrdo skuhano jaje sadrži oko 6 gr proteina.

Preporuke

Jaja nisu magična hrana za mršanje, ali su dobar niskokalorijski dodatak obrocima, što je od velike pomoći za gubitak tjelesne težine. Kombinujte jaja s integralnim tostom i voćem za jutarnji obrok bogat vlaknima. Vlakna dodatno kontrolišu apetit, jer se probavljaju polahko. Za zdravu užinu koja će vam pružiti energetsko jačanje u poslijepodnevnim satima, jedite tvrdo skuhano jaje, koje će vam pomoći da ostanete siti do večernjeg obroka.