Kada pomislite na riječ “hipnoza” šta vam prvo pada na pamet? Mađioničarski trikovi? Vjerovali ili ne, hipnoza se u nekim zemljama koristi kao alternativna metoda u pomoći ljudima u boli, onima s fobijama te čak i kao metoda za prestanak pušenja i kao podsticaj kod mršavljenja. Hipnoterapeuti tvrde da hipnoza može biti korisna kao podsticaj kod mršavljenja iako nije zamjena za zdravu prehranu i redovne tjelesne aktivnosti.

Slijede neke informacije o hipnozi.

Šta je hipnoza?

Hipnoza je stanje slično snu, u kojem hipnotisana osoba odgovara više i konkretnije na pitanja nego kada je u normalnom stanju.

Kako uz pomoć hipnoze možete kontrolisati težinu?

U stanju hipnoze, hipnoterapeut vam može u um podsvjesno “ugraditi” nekoliko pozitivnih ideja i potaknuti vas da se ponašate na određen način.

Dok ste hipnotizirani može vam reći :

1. Da se suzdržite od nezdrave hrane na zabavama i grupnim okupljanjima.

2. Da se emocionalno suzdržite od hrane.

3. Da uživate u salatama i drugoj zdravoj hrani.

4. Da uživate u vježbanju.

(Napomena: Iako su izvršena istraživanja o tome da li hipnoza zaista pospješuje mršanje, rezultati su pozitivni ali i skromni. Istraživanja ipak nisu definitivno potvrdila da je hipnoza zaista pravi način da se borite sa debljinom.)

Da li je hipnoza sigurna?

Postoji mogućnost negativnih efekata hipnoze, zato je važno da ste pod pomnim nadzorom hipnoterapeuta ali i da se potvrgnete razgovoru sa psihoterapeutom prije nego se upustite u hipnozu.

Neki mogući negativni efekti su:

1. Hipnoza može pogoršati neke psihološke probleme.

2. Hipnoza može uzrokovati “lažna sjećanja” kod osoba s post-traumatskim poremećajem.

3. Hipnoza može izazvati umor, konfuziju i vrtoglavicu.

Hipnoza vam ne garantuje da ćete izmršati ali postoji mogućnost da vam može pomoći u vašoj borbi protiv debljine. Preporučujemo vam da se konsultujete sa vašim psihoterapeutom prije nego se podvrgnete bilo kojim hipno-tretmanina.