Kada želite da smršate, uglavnom se prilagođavate nekim novim jelima koja ranije i nisu baš imala mjesta u vašoj kuhinji, a ako ste trenutno na dijeti i cilj vam je da izgubite suvišne kilograme, promijenite vaše navike i izbacite iz vašeg jelovnika sljedeće namirnice.

Soda

Dijetalna ili obična, soda se s razlogom nalazi na lsiti namirnica koje bi trebalo izbjegavati na dijeti. Obična soda u sebi sdrži prazne kalorije iz šećera, a ni dijetalna nije mnogo bolja. Iako je bez kalorija, posljednja istraživanja su pokazala da soda zapravo doprinosi većoj tjelesnoj težini, što vam baš i ne ide u prilog ako želite da se riješite suvišnih kilograma.

Fast food

Da li ste znali da jedan fast food obrok sadrži onoliko kalorija koliko vi konzumirate tokom jednog cijelog dana? Da, istina je, neke od ovih kalorija su iz proteina, ali većina dolazi iz šećera (sode) i masti (burgera i pomfrita). Sa toliko praznih kalorija, nije ni čudo što se fast food nalazi na ovoj listi.

Konzervirana hrana

Skoro sve namirnice koje se nalaze u konzervama pune su loših hemikalija koje im daju okus i održavaju duži vijek trajanja, uz nezdravu dozu natrija i masti.

Punomasni mliječni proizvodi

Mliječne proizvode svakako morate konzumirati, ali manje masne, jer u njima imate sve potrebne nutrijente, bez masti i holesterola koji mogu imati loš utjecaj na srce, akoji se nalaze u punomasnim mliječnim produktima.

Bijeli hljeb

Bijeli hljeb zamijenite integralnim, jer u sebi sadrži vlakna koja će vas duže držati sitim, te ublažiti osjećaj gladi.

Prerađena tjestenina

Prerađena tjestenina uglavnom je puna kalorija iz ugljikohidrata bez ikakve nutricijske vrijednosti, pa i nije prporučljiva za osobe koje su na dijeti.