Kada je u pitanju jelo sat ili dva pred spavanje postoji nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir, a to je, prije svega, da su istraživanja pokazala da jelo kasno noću pospješuje debljanje. Druga studija je pokazala da jelo odmah prije spavanja može ugroziti san, te učiniti da se osjećate manje odmornim, sa mogućnošću pojave glavobolje sljedećeg dana.

S druge strane, zaspati sa grčevima u stomaku zbog gladi, također nije pametno. I u ovom slučaju ćete ugroziti vaš san, te se osjećati umorno, izgladnjelo i iscrpljeno sljedećeg jutra.
Najbolje rješenje je da ipak jedete prije spavanja, ali neka to budu niskokalorične namirnice koje će vas zasititi, ali ne i ugroziti vaš san ili vas udebljati, prenosi womenshealthmag.

Žitarice

Integralne žitarice sa dijetalnim ugljikohidratima (zobene ili kukuruzne) koje su lahko probavljive i imaju 200 ili manje kalorija po posudi. Dodajte malo mlijeka za dodatnu količinu triptofana i proteina.
Jogurt
Sa 100-150 kalorija iz mliječnih proizvoda vi dobijete relaksirajući triptofan i proteine. Osim tog, jogurt će vam pomoći da umirite želudac, što će vam pomoći da imate mirniji san i ugodnije jutro.

Šunka od bijelog mesa

Šunka od bijelog mesa je puna triptofana koji izaziva pospanost, kao i manje masnih, visokokvalitetnih proteina, smatraju stručnjaci. Nekoliko kriški šunke neće vas napuniti sa više od 100 kalorija.

Jabuka

Jabuka ima puno vlakana, a i namirnica je koja vam može poslužiti kao užina. Protein u kikiriki ili badem maslacu također će vas zasititi. Bez da osjećate tegobu u stomaku.

Nemasni puding od čokolade

Nemasni puding od čokolade je vrlo ukusan i nema masti koja će vam stvoriti osjećaj kao da imate kamen na želucu. Jedna porcija sadrži oko 90 kalorija.

Baby mrkva

Ova super hranjiva namirnica će vas zasititi sa samo 4 kalorije bez masti po komadu.

Banane

Ne samo da su pune vlakana i triptofana, nego su i odlična alternativa kada ste već očistili kuhinju i ne želite više stvarati nered.