Sve je veći broj djece i adolescenata koji imaju problema sa težinom. Kompjuteri, video igre, TV i brza hrana su neki od razloga zbog kojih dolazi do ovog problema.

Roditelji mogu pomoći svojoj djeci u ovom pogledu. Kako? Slijedi nekoliko dobrih savjeta.

Preuzimanje odgovornosti

Ako ste roditelj, najbolji način da pozitivno utječete na život vaše djece jeste da sami postavite dobar primjer zdrave ishrane i svakodnevnih vježbi. Istraživanja su pokazala da su djeca roditelja koji svakodnevno vježbaju šest puta aktivnija od djece roditelja koji se ne bave nekim fizičkim aktivnostima.

Aktivirajte se

Djecu trebate naučiti da svakodnevno vježbanje nije neki vid tjelesnog kažnjavanja. Da bi ste svoju porodicu aktivnije uključili trebate imati zabavan i koristan plan. Recimo, nakon svake večere organizujte šetnju ili vožnju biciklom.

I igra s djecom može biti jako zabavna i korisna – dok god uključuje neku fizičku aktivnost. Naravno, djeca brzo dođu do uzrasta kada više ne žele da se igraju sa mamom i tatom pa je tada važno da ih podržavate i ohrabrujete ukoliko se zanimaju i imaju talenta za neki sport kao što je košarka, nogomet, tenis i sl.

Zdrava ishrana

Poznato je koliko je ishrana bitna naročito u domaćinstvu koje je zauzeto poslom i konzumira brzu i jednostavnu hranu. Ako prepoznajete svoje domaćinstvo u tim riječima, evo nekoliko korisnih savjeta o porodičnoj ishrani:

1. Izbjegavajte proizvode sa povišenom masnoćom; grickalice izbacite iz upotrebe a kao zamjenu poslužite se bananom, mrkvom, štapićima celera ili drugi voćem i povrćem.

2. Provjerite kvalitet vode u vašem domu. Izbjegavajte gazirane sokove. Sokove sa manjim brojem kalorija možete korisiti u umjerenim količinama.

3. Djeca prije škole moraju doručkovati. Doručak treba biti s malim udjelom masnoće a bogat ugljikohidratima. Povrće, žitarice i voće su idealna kombinacija.

4. Poslije obroka izbjegavajte kolače s viškom masnoće ili šećera. Neka voće bude vaša poslastica nakon nekog obroka.

5. Ako vaše dijete nije gladno ne pokušavajte ga natjerati da jede.

6. Ugasite TV za vrijeme obroka.

Podrška u domu

Izazivanje djece, nazivanje pogrdnim imenima i izoliranje može biti bolno za djecu. Ovo su samo neki savjeti kako da postupate prema djeci:

1. Učinite da se dijete osjeća voljeno, bez obzira na neke mane kao npr. višak kilograma ili sl.

2. Bodrite i podržite dijete u stvarima prema kojima pokaže interesovanje i talenat.

3. Podržavajte dijete ako ima problema s kilogramima; dijete mora znati da ste vi na njegovoj strani.

4. Ne tjerajte dijete da na neki brz način izgubi višak kilograma, radite to lagano i planski; redovna vožnja biciklom, šetanje, plivanje ili sl.

Sve je veći broj djece i adolescenata koji imaju problema sa težinom pa je izrazito važno da svojoj djeci pružimo podršku i damo primjer kako treba zdravo živjeti. Ako dijete vidi da vi uživate u redovnoj vježbi te da jedete zdravu hranu, i ono će imati više razloga da radi isto.