Proteini i vlakna su hranjive tvari, tijelu neophodne za normalno funkcionisanje, a mogu biti od velike pomoći pri gubitku tjelesne težine i sagorijevanju masti. Međutim, miješanje ova dva nutrijenta ne doprinosi dodatnom gubitku kilograma.

Proteini

Vaša kosa, koža, mišići i kosti sadrže proteine, a oko 20 različitih aminokiselina koje se nalaze u hrani njihovi su gradivni blokovi. Vaše tijelo ne pohranjuje višak proteina, tako da svaki dan trebate konzumirati hranu bogatu ovim nutrijentima. Institut za medicinu preporučuje da odrasle osobe konzumiraju 0,8 grama proteina za svaki kilogram tjelesne težine. Biljni izvori proteina su mahunarke, orasi, sjemenke i integralne žitarice, a sadrže ih i svi proizvodi životinjskog porijekla. Najbolji izbor su riba i perad, jer sadrže malu količinu masti.

Tijelu je potrebno više energije kako bi obradilo i probavilo proteine. Budući da su mišići napravljeni od proteina, ishrana bogata blažim proteinima pomaže u izgradnji mišića i povećanju metabolizma. Harvardska škola za javno zdravstvo navodi da proteini usporavaju kretanje hrane iz želuca u crijeva, što uzrokuje dužu sitost. Obzirom da proteini ne uzrokuju brzu promjenu razine šećera u krvi, oni dodatno mogu spriječiti osjećaj gladi.

Vlakna

Dijetalna vlakna, uglavnom u integralnim žitaricama, voću i povrću, dio su postrojenja koje vaše tijelo ne može probaviti. Za razliku od masti, proteina i ugljikohidrata koje vaše tijelo razgrađuje, vlakna prolaze gotovo netaknuta. Upravo zbog neprobavljivosti vlakana, vi se duže osjećate sitim. Ona zahtjevaju i više žvakanja, što vas sprječa va da se prejedete. Baš kao i proteini, i vlakna pomažu kontrolisanje šećera u krvi, jer usporavaju njegovu apsorpciju.Prehrana bogata vlaknima također pomaže u sprječavanju zatvora i normalizaciji stolice, što može biti od velikog značaja za osobe koje žele da smršaju.

Preporuke

Ako želite da smršate i sagorite masti, odaberite blage proteine, kao što su ribe i perad, koja u sebi sadrže manje masnoće i kalorija. Izbjegavajte crveno meso, jer to može doprinijeti srčanim oboljenjima, gojaznosti, raku debelog crijeva i dijabetesa. Biljne namirnice, kao što su mahunarke i grah, sadrže proteine i vlakna koja mogu biti korisna za osobe na dijeti.