Različite dijete i pokušaji da smršate često bivaju bezuspješni, pa se vjerovatno pitate zbog čega je vaš konstantni trud da se riješite suvišnih kilograma uzaludan. U nastavku vam nudimo nekoliko razloga koji sprječavaju gubitak kilograma i otežavaju put do vitkog izgleda.

Grickanje iz dosade

Vjerovatno često posegnete za nekim grickalicama iz dosade, a ne zbog toga što ste gladni. Potrudite se da vam na dohvat ruke ne bude čokolada, čips ili neke druge grickalice koje ća vas spriječiti da smršate.

Velike porcije

Možda jedete adekvatne namirnice, ali u prevelikim količinama, pa pokušajte da ograničite porcije i količinu hrane koju konzumirate.

Konzumiranje ostataka hrane

Ako jedete više nego što je potrebno, samo da biste spriječili bacanje hrane, obim vašeg struka nikako neće biti po željenim mjerama. Ostatke hrane ostavite za sljedeći obrok, ako ne želite da se pretrpavate i jedete više nego što je poželjno.

Pod stresom ste

Kada ste pod stresom, tijelo proizvodi više hormona koji uzrokuju storniranje masti. Priuštite sebi toplu, mirisnu kupku, ugodnu masažu ili pročitajte knjigu kako biste se riješili stresa.

Nedostatak sna

Nedostatak sna može doprinijeti povećanoj tjelesnoj težini, pa se potrudite da spavate dovoljno. Idite ranije na spavanje poslije napornog radnog dana i priuštite sebi potrebni san i odmor..

Ne konzumirate dovoljno tečnosti

Konzumiranje tečnosti je vrlo bitno pri procesu gubitka kilograma. Pijte jednu čašu vode ujutru, jednu prije svakog obroka i jednu prije odlaska na spavanje.

Depresija

Ako se osjećate loše, veće su mogućnosti da ćete i jesti više, pa se potrudite da podignete raspoloženje na veći nivo. Radite stvari koje vas čine sretnijim i zadovoljnijim kako biste smanjili vašu potrebu za jelom.