Kada želite da dobijete ravan trbuh, bez suvišnog sala koje vas svakodnevno nervira, uz adekvatne fizičke vježbe koje trebate raditi, koristite i namirnice koje će vam sigurno pomoći pri otklanjanju ovog problema, a u nastavku saznajte i koje.

Jabuka

U brazilskoj studiji o težini, subjekti koji su jeli tri jabuke dnevno za vrijeme podvragavanja dijeti, izgubili su više kilograma od onih koji to nisu radili. Ova vrsta voća sadrži pektin, supstancu koja je poznata po svojoj moći da spriječi rak debelog crijeva. Jabuke su pune nutrijenata, dobar su izvor vitamina C i drugih vitamina, zatim beta karotena, dijetalnih vlakana, fitosterola, flavonoida, antioksidanasa i minerala.

Lubenica

Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Kentuckiju pokazalo je da lubenice imaju značajan učinak na smanjenje rizika od nastajanja trbušnog sala.Istraživači su vršili eksperiment na životinjama pri kojem je ishrana jedne grupe životinja uključivala sok od lubenice, a druga vodu. Osam sedmica kasnije, životinje koje su konziumirale sok od lubenice imale su nižu tjelsenu težinu od onih koje su konzumirale vodu.Pokazalo se da nije bilo smanjenja mišićne mase, već da je do gubitka težine došlo zbog gubitka trbušnog sala.

Banane

Kao i jabuke, i banane sadrže pektin koji sprječava rak debelog crijeva. Također sadrži vitamin A, C, E, B6 kao i kalij, kalcij i magnezij. Banane, zavisno od veličine sadrže od 75 do 135 kalorija po komadu.

Morski plodovi

Kada se uključe u ishranu, morski plodovi mogu rezultirati tanjim strukom i boljim zdravljem. Oni koji nemaju zdravstvenih problema niti problema sa tjelesnom težinom, normalnom konzumacijom morskih plodova mogu spriječiti i moguće zdravstvene probleme u budućnosti. Studije su pokazale da morska hrana sadrži mononezasićene masti, što prema nekim istraživanjima utječe na sprječavanje nastajanja trbušnog sala.

Janjetina

Janjetina sadrži vitamin B, proteine, cink i triptofan i u svakom slučaju je bolja od prerađenog i konzerviranog mesa. Janjetina sadrži konjugiranu linolnu kiselinu, čiji manjak u čovjekovom tijelu, prema mišljenju nekih stručnjaka može dovesti do gojaznosti, odnosno nakupljanja sala.

Celer

Celer je namirnica koja sadrži vrlo malo kalorija. Bogat je vitaminom C i kalcijem, a ukoliko prije jela konzumirate sok od svježeg celera, doprinijet ćete smanjenju tjelesne težine. Celer sadrži apigenin, aktivnu supstancu koja smanjuje rizik od raka jajnika.

Avokado

Ovo voće ima antibakterijska, antigljivična svojstva. Sadrži amino kiselinu licitin, koja pomaže u sprječavanju nadutosti jetre, održavanju pamćenja i balansiranju težine. Reguliše nivo holesterola u krvi i djeluje na sprječavanje srčanih napada.