Uvođenje režima u ishrani uz adekvatne fizičke aktivnosti, najdjelotvorniji je način skidanja suvišnih kilograma. Ipak, ono što treba da bude bitnije od izgleda i savršene figure, svakako je zdravlje. Da biste sebi olakšali proces mršanja, a pri tom održali i zdravlje organizma, obratite pažnju na savjete koje vam nudimo u nastavku teksta.

Jedite češće, ali u manjim količinama

Najefektivniji način da smršate, ali i održite zdravlje je da učestalije jedete, ali umanjite porcije. Preporučljivije je jesti pet manjih obroka dnevno, nego tri obilna. Na ovaj način ćete sebe poštedjeti osjećaja gladi, ali i ojačati vaš metabolizam. Preskakanje obroka, a posebno doručka, nikako nije dobro za vaše zdravlje.

Vježbajte umjereno

Vrlo je lahko zanijeti se u vježbanju, čini da se dobro osjećate, a i rezultati su vidljiviji, brži. Bez obzira na brze i učinkovite rezultate koji se postižu na ovaj način, preporučuje se umjerenost pri vježbanju, pa je jedan sat aktivnog treninga sasvim dovoljan.

Unosite dovoljno kalorija u vaš organizam

Da bi bilo zdravo, ljudsko tijelo zahtjeva određeni broj kalorija koje bi se trebale svakodnevno unositi u organizam. Umanjite li količinu kalorija potrebnu za normalno funkcionisanje organizma dovest ćete sebe u opasnost od srčanih oboljenja ili nekih drugih zdravstvenih problema.

Izbacite tablete za mršanje

Mnoge pilule za mršanje imaju nepovoljan utjecaj na zdravlje čovjeka, pa bi ih najbolje bilo zamijeniti umjerenom ishranom i vježbanjem, što je u svakom slučaju pogodnije za zdravlje.

Provodite vrijeme s osobama koje vas podržavaju

Prije svega, uvođenje režima u ishrani treba da bude odluka kojom vi želite sebi da udovoljite, a ne drugima. Ipak, potrudite se da budete okruženi osobama koje vas podržavaju i na taj način doprinose da uspijete u vašoj težnji da smršate.

Budite strpljivi

Nemojte sebi postavljati nemoguće ciljeve, pa očekivati da za samo nekoliko dana izgubite željeni broj kilograma. Ovo će vam samo stvoriti dodatni pritisak i nervozu, što nikako nije pogodno za vaše zdravlje. Strpljenje, trud i upornost su najbolji saveznici pri procesu mršanja.