Kada želite da smršate, veoma je važno da jedete manje kalorične namirnice koje će vam pružiti osjećaj sitosti, ali i zadovoljiti potrebe organizma za zdravim nutrijentima.

Marelice

Marelice su bogate beta karotenom koji se bori protiv slobodnih radikala, a štiti i vid. U sebi sadrže i vitamin A, a jedna marelica ima samo 17 kalorija, što ih čini pogodnim za osobe koje se podvragavaju različitim dijetama.

Jaja

Jaja u sebi sadrže mnoge nutrijente koji doprinose zdravlju čovjeka. Bogate su kolinom, antioksidansima, te drugim hranjivim tvarima korisnim za zdravlje.

Losos

Kada ste na dijeti, riba, odnosno losos je najbolji izbor za jelo. Sadrži mnogo vitamina D i omega 3 kiselina, što obezbjeđuje mnogo zdravstvenih beneficija. Može spriječiti srčana oboljenja, učiniti kožu glatkom, ali i doprinijeti gubitku tjelesne težine.

Luk

Ova povrtna biljka možda ima jaku aromu, ali je veoma zdrava, jer u sebi sadrži kvercetin, moćni antioksidans poznat kao flavonoid. U 200 gr luka se nalazi samo 61 kalorija, a često se koristi pri kuhanju, jer jelima daje poseban okus.

Leća

Leća je neizostavan dio zdrave, dijetalne ishrane, jer u sebi sadrži izoflavone i vlakna koji održavaju zdravlje srca. Također su bogat izvor proteina.