Na koji način se opskrbiti vlaknima

Unosom dovoljne količine vlakana u organizam doprinosite sprječavanju oboljenja kao što su dijabetes, bolesti srca ili određene vrste raka. Istraživanja su pokazala da hrana bogata vlaknima također pomaže i u gubitku težine, jer pruža veći osjećaj sitosti.  Preporučuje se 25 do 38 grama vlakana dnevno, ali većina ljudi jede pola od potrebne količine.U nastavku vam nudimo nekoliko kratkih savjeta kako da unesete vlakna u vaš organizam.

Konzumirajte što više voća

Voće je odličan izvor vlakana, pa ćete konzumacijom ovih namirnica doprinijeti cjelokupnom zdravlju vašeg organizma. Najbolje je koristiti svježe voće, jer se preradom gubi većina nutrijenata pogodnih za zdravlje čovjeka.

Pažljivo birajte namirnice

Kada birate namirnice i želite da se obskrbite vlaknima, uvijek obratite pažnju na naljepnicu sa sastojcima gdje možete otkriti količinu vlakana koju ta vrsta namirnice u sebi sadrži.

Jedite povrće

Nutricionisti smatraju da se konzumiranjem povrća uveliko doprinosi opskrbljivanju vlaknima, posebno ako konzumirate zelene vrste kao što je brokula.

Ne gulite koru s voća i povrća

Kada jedete voće ili povrće, nemojte guliti njihovu koru ukoliko je jestiva. Da biste izbjegli pesticide, isperite je dobro prije konzumiranja i kada god ste u mogućnosti, opredijelite se za organske vrste.

Jedite grah, leću i grašak

Češće konzumirajte  jela od graha, leće ili graška, jer su ove namirnice pune vlakana. Ukoliko ih kupujete konzervirane, isperite ih i ocijedite prije konzumiranja kako biste se riješili suvišnog natrija.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*