Selen je mineral koji može pomoći u sprječavanju srčanih bolesti, moždanog udara, ateroskleroze i nekih kancerogenih oboljenja. Osim toga, ovaj mineral može pomoći u ublažavanju simptoma osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, poremećaja raspoloženja i katarakta.

Jod je također mineral važan za održavanje normalnih tjelesnih funkcija. Pomaže normalnom ćelijskom metabolizmu i funkciji štitnjače, a oba spomenuta minerala mogu se pronaći u različitim namirnicama.

Meso i plodovi mora

Prema Linus Pauling Institutu, organsko meso i plodovi mora su najbogatiji prehrambeni izvori selena. Porcija od 100 gr škampi sadrži 34 mg selena, dok 100 gr mesa rakova sadrži 41 mg, a 100 gr govedine u sebi ima 16 mg selena. Linus Pauling Institut izvještava kako je podnošljiva, dnevna granica selena 400 mg.

Brazilski orasi

Linus Pauling Institut tvrdi da količina selena u biljnim proteinima ovisi o sadržaju selena u tlu u kojem se biljka uzgaja. Brazilski orasi uzgajani na tlu bogatom selenom mogu obezbijediti više od 100 mg po komadu. Međutim, oni orasi koji su uzgajani na području koje sadrži manje selena nude 10 puta manje ovog minerala.

Jodizirana sol i alge

Prema Linus Pauling Institutu, sadržaj joda u hrani također ovisi o količini ovog minerala u tlu. I određene alge mogu biti bogate jodom, kao i prerađena hrana, jer ovaj mineral se dodaje u obliku jodizirane soli ili prehrambenih aditiva. 1 gr jodizirane soli sadrži 77 mg joda, dok 7 gr suhih algi može obezbijediti 4,5 mg joda.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su također bogat izvor joda. Prema nekim izvještajima, jod se obično dodaje hrani koja se proizvodi za životinje, a poznato je da od pojedinih životinja dobijamo mlijeko, sir i druge mliječne proizvode, te na taj način sebi obezbjeđujemo i spomenuti mineral. 250 ml kravljeg mlijeka obezbjeđuje 56 mg joda.