Često se osjećate umorno, bezvoljno i iscrpljeno? Bezuspješno ste pokušavali na različite načine da se trgnete i izborite sa lošim raspoloženjem? Da ne biste više lutali i mrzovoljno pristupali svim dnevnim obavezama, pogledajte listu namirnica koje će podići nivo energije i popraviti vaše loše raspoloženje.

Avokado

Naučnici su utvrdili da je avokado bogat folnom kiselinom, koja je idealna za metabolizam proteina, a ujedno i za povećanje nivoa energije. Ukoliko vam je potrebno nešto da prezalogajite kako biste nastavili normalno funkcionisati tokom dana, uzmite avokado za ručak i osmijeh će se zadržati na vašem licu cijeli dan.

Čili

Ako želite da obogatite vaš dan nekim od začina, čili je pravi izbor. Povećanjem nivoa endorfina (hormona sreće), čili će vas dovesti u pravo raspoloženje, naravno, ukoliko volite jake začine.

Bijeli luk

Iako zbog svog jakog mirisa nije baš ugodan za ljude koji vas okružuju, bijeli uk povećava protok krvi u tijelu. Što je lakše pumpanje krvi u tijelu, manje energije vaše srce koristi, što znači da vama ostaje dovoljno energije za cijeli dan.

Med

Fruktoza, prirodni šećer koji se nalazi u medu, obezbjeđuje energiju potrebnu za dizanje raspoloženja. Dodavanjem meda u vaš doručak doprinijet ćete ugodnom početku vašeg dana.

Sjemenke tikve

Ove male sjemenke pomoći će u dizanju nivoa hormona koji popravljaju raspoloženje. Povremenim grickanjem ovih sjemenki tokom dana osigurat ćete da vam raspoloženje nikako ne opada .

Bademi

Bademi su puni amino kiselina koje pomažu protok krvi. Slično kao bijeli luk, bademi će vam ostaviti više energije i poboljšati raspoloženje. Idu dobro uz žitarice, pa ako ih kombinujete sa malo meda, uz osmijeh ćete obavljati sve dnevne obaveze.

Čokolada

Nikako ne smijemo izostaviti čokoladu, jer sadrži različite prirodne hemijske i amino kiseline, koje je čine ultimativnim sredstvom za popravljanje raspoloženja kod žena. Bez obzira da li se konzumira kao dodatak doručku, usputna grickalica na poslu ili kao “lijek” pred spavanje, jedno je sigurno, a to je da će vas učiniti veselijim i sretnijim.