Bez dovoljno vitamina C, rast ćelija i zdravlje krvotoka mogu biti ugroženi . Vitamin C je potreban kako bi bilo osigurano da se sistem razvia i funkcioniše kako treba. Međutim, mnogi ljudi mogu biti nedostatak tog nutrijenta, što može dovesti do nemogućnosti imunog sistema da funkcioniše.

Osobe sa nedostatkom vitamina C može imaju različite simptome, od umora i gubitka težine do modrica lakše i izražajnijih bolova u mišićima i zglobovima.

Prema Nacionalnom institutu zdravlja, odraslim muškarcima se preporučuje da konzumiraju 90 mg, a žene 75 mg vitamina C dnevno, ovisno o dobi, spolu i drugim faktorima, kao što su,da li je ženska osoba trudna ili u fazi dojenja.

Iako je narandža prva namirnica koja nam padne na pamet kada je u pitanju vitamin C, postoje i druge, veoma bogate tim nutrijentom. Na primjer, jedna manja narandža ima oko 83 mg, a mala papaja ima 96 mg vitamina C. Osim toga, papaja ima i druge zdravstvene prednosti, uključujući činjenicu da je bogata vlaknima i folnom kiselinom.

Brokula je još jedna namirnica sa visokim sadržajem vitamina C.Jedna porcija ima oko 132 mgtog nutrijenta.

Jagode, također, sadrže visok nivo vitamina C. Jedna porcija ima oko 87 mg, a konzumacija tog voća se povezuje sa poboljšanjem kognitivnih sposobnosti.

Karfiol, sa skoro 128 mg vitamina C u glavici, još je jedan izvor tog nutrijenta i djelotvoran je u brobi protiv štetnih, slobodnih radikala.
Konzumiranjem ove namirnice na redovnoj osnovi možete povećati nivo vitamina C u poboljšati ukupno zdravlje.