Kolagen je protein koji drži zajedno stanice kože, a bez njega koža postaje kruta i sklona borama.

Ishrana igra veoma važnu ulogu u stvaranju kolagena, pa namirnice bogate prolinom, lizinom i vitaminom C mogu poboljšati njegovu produkciju u tijelu, čineći kožu elastičnijom i blistavijom.

Paradajz

Ono što kolagen čini drukčijim od ostalih proteina je njegova jedinstvena, čvrsta struktura koja se u potpunosti oslanja na odgovarajuću količinu vitamina C. Ovaj vitamin je neophodan za proces sinteze koja u konačnici rezultira veoma jakim kolagenom, a namirnica bogata vitaminom C je paradajz. 100 grama ove povrtne biljke sadrži 19 miligrama vitamina C, zbog čega se i svrstava u grupu namirnica koje potiču stvaranje kolagena u koži.

Sir

Prolin je amino kiselina potrebna za proizvodnju kolagena. Istraživanja koja su rađena na životinjama pokazala su da one životinje koje su se opskrpljivale prolinom proizvode više kolagena od onih čija je ishrana bila drukčija. Sir je bogat ovom supstancom, pa ukoliko želite da poboljšate stvaranje kolagena u vašoj koži, konzumirajte češće ovu namirnicu.

Leća

Kao i prolin, lizin je također amino kiselina potrebna tijelu za proizvodnju kolagena. Mnoge osobe se opsrkbljuju lizinom kroz ishranu, pospješujući na taj način produkciju novih ćelija kolagena. Leća je izvrstan izvor ove supstance, a odrasle osobe bi trebale konzumirati oko 12 mg lizina dnevno na svaki svoj kilogram.