Stručnjaci navode kako je starijim osobama potrebno manje kalorija s godinama, jer one nisu fizički aktivne kao što su nekad bile i njihov metabolizam je sporiji. Ipak, njihova tijela još uvijek zahtijevaju iste ili veće razine hranjivih tvari kako bi imale optimalno zdravlje. Pažljivim odabirom namirnica obezbijedit ćete sebi korisne nutrijente i energiju potrebnu za normalno funkcionisanje.

Voće i povrće

Voće i povrće sadrži nizak nivo energetske gustoće, što znači da imaju malo kalorija po obroku u odnosu na druge namirnice, ali su bogate hranjivim tvarima. Oni također pružaju obilje vlakana, koja poboljšavaju kontrolu apetita i probavne funkcije, te ugljikohidrata, glavnog izvora energije. Stručnjaci preporučuju da starije osobe konzumiraju povrće svijetle boje, poput brokule i mrkve, te voće kao što su dinje i bobičaste vrste, kako bi sebi obezbijedile optimalan unos nutrijenata. Konzervirano voće i povrće zamijenite svježim plodovima, jer oni sadrže manje kalorija, a više korisnih nutrijenata kao što su vlakna.

Integralne žitarice

Konzumiranjem tri ili više porcija integralnih žitarica od 30 gr, možete smanjiti rizike od hroničnih oboljenja, kao što su bolesti srca i dijabetes tipa 2. Baš kao voće i povrće, integralne žitarice mogu pružiti veću količinu složenih ugljikohidrata. Obzirom da imaju blaži utjecaj na šećer u krvi, konzumiranjem integralnih žitarica umjesto rafiniranih može dovesti do pozitivnijeg, stabiliziranog nivoa energije. Uključite u vašu ishranu 100 % integralni hljeb, zob, kokice, ječam i smeđu rižu.

Hladnovodne ribe

Ulje hladnovodnih riba je bogato omega-3 masnim kiselinama – zdravim mastima, koje dobijate iz hrane. Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama je povezana s poboljšanom memorijom, moždanim funkcijama i raspoloženjem, sve u korealciji s pozitivnim energetskim razinama. Ribe koje su posebno bogate omega-3 masnim kiselina su losos, iverak, haringa, jezerske pastrmke, skuše i srdele.

Manje masni mliječni proizvodi

Manje masni mliječni proizvodi će pružiti vrijedne količine ugljikohidrata, koji potiču energiju i samo blago utječu na razinu šećera u krvi u odnosu na rafinirane namirnice, poput slatkiša. Hranjiv mliječne namirnice podrazumijevaju nemasno mlijeko, jogurt i sir.