Ako patite od artritisa, oboljenja zglobova, uvrstite u vašu ishranu namirnice koje bi mogle doprinijeti ublažavanju boli koju uzrokuje ovaj problem.

Zeleni čaj

Ovaj blagi napitak sadrži prirodni antioksidans pod nazivom epigalokatehin-3-galat (EGCG) koji se ne nalazi u crnom čaju. Istraživanja ukazuju na to da EGCG zaustavlja proizvodnju određenih upalnih hemikalija u tijelu, uključujući i one u artritisu. Preliminarna istraživanja pokazuju da EGCG i drugi katehini u čaju mogu spriječiti razbijanje hrskavice, a možda i duže očuvanje zglobova.

Omega-3 masne kiseline

Najzdravije masti za osobe s artritisom ili drugim upalnim oboljenjima su omega-3 masne kiseline. Dok druge namirnice povećavaju razinu upala u tijelu, omega-3 masne kiseline zapravo rade na njihovom smanjenju, suzbijajući proizvodnju enzima koji nagrizaju hrskavicu. Niz istraživanja je pokazalo da omega-3 riblje ulje može smanjiti simptome reumatoidnog artritisa. Sudionici istraživanja pokazali su veću snagu, manje umora, smanjen otok, manju ukočenost zglobova i manju ukupnu bol. Najbolja hrana bogata omega-3 masnim kiselinama su losos (divlja, svježa ili konzervirana), haringa, skuša, srdele, inćuni, sjemenke lana i orasi.

Maslinovo ulje

Pored zdravih mononezasićenih masti, maslinovo ulje sadrži prirodni spoj nazvan oleocantal koji može pomoći u prevenciji upala povezanih sa artritisom. Ovaj spoj blokira iste upalne puteve kao ibuprofen i aspirin, lijekovi koji se obično koriste u borbi protiv artritisa. Preporuka je da se pri kuhanju koristi maslinovo umjesto biljnog ulja ili maslaca.

Karoteni

Karotenoidi su skupina snažnih antioksidacijskih nutrijenata koji se nalaze u mnogim vrstama voća i povrća.Najpoznatiji je beta karoten, koji se nalazi u namirnicama kao što su dinja, slatki krompir, bundeva, mrkva, kelj i špinat, ali njegova sestra karotenoid, beta-kriptoksantin, može također smanjiti rizik od razvoja bolesti povezanih s upalom, uključujući reumatoidni artritis. Istraživači su otkrili da su ljudi koji su jeli prehranu bogatu beta-kriptoksantinom imali manje izglede za razvoj upalnog artritisa u odnosu na one koji su jeli vrlo malo. Neke od najboljih namirnica za opskrbu beta-kriptoksantinom su zimski tikvice,japanske jabuke, papaja, mandarine, crvene paprike, kukuruz, narandže i marelice.

Vitamin C

Vitamin C je jedan od najodgovornijih nutrijenata za zdravlje kolagena, glavne komponente hrskavice. Osim toga, istraživanja pokazuju da ljudi čija ishrana nije bogata vitaminom C mogu imati veći rizik za razvoj nekih vrsta artritisa. Iz tih razloga, važno je da jedete namirnice bogate tim vitaminom, guave, paprike, narandže, grejp, jagode, ananas, brokula, grah, kivi i karfiol.

Antocijanini

Antocijanini su moćni antioksidansi koji pomažu smanjenje upala, sprječavajući nastajanje određenih upalnih hemikalija. Ovi spojevi doprinose zdravlju vezivnog tkiva, pa su čak i jači od vitamina C za smirivanje opasnih slobodnih radikala koji mogu iritirati tkiva i uzrokovati upalu. Neke od najboljih namirnica za antocijanine su višnje, kupine, borovnice, patlidžan, maline, crveno i crno grožđe, jagode i šljive.

Đumbir i kurkuma

Osim voća i povrća, i začini sadrže korisne fitonutrijente koji mogu imati snažan utjecaj na zdravlje. Pojedini začini imaju protuupalno djelovanje, i zbog toga ih treba uzeti u obzir za liječenje artritisa. Među najperspektivnijim su kurkuma i đumbir. S obzirom na to da đumbir sadrži hemikalije koje djeluju slično kao neki protuupalni lijekovi, njegove prednosti za artritis nisu iznenađujuće.