Nedostatak vitamina D se povezuje sa mnogim zdravstvenim problemima, uključujući kardiovaskularne bolesti, visok krvni pritisak, pa čak i rak. S obzirom na to da je jedna od primarnih uloga vitamina D da pomogne tijelu u aprorpciji kalcija, nizak nivo tog vitamina je povezan i s osteoporozom, osteopenijom i osteoartritisom.

Visoko-masna riba

Ulje jetre bakalara obezbjeđuje 340 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina D, ali ovim vitaminom se možete obezbijediti i konzumiranjem lososa i sabljarke, koje nude od 110 do 150 posto preporučene dnevne količine. Konzervirana tuna je također dobar izvor, kao i sardina u konzervi.
Devedeset grama skuhane jetre obezbjeđuje 11% preporučene dnevne količine vitamina D.

Jaja i đus

Svaki žumanjak daje oko 10 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom D, a samo jedna šolja đusa daje oko jedne trećine od preporučene dnevne doze.

Gljive

Istina je da se vitamin D prirodno obično javlja u hrani s proteinima, ali nedavna istraživanja su pokazala da je dostupan i u gljivama – i što je još zanimljivije, gljive zapravo jednostavno mogu povećati nivo vitamina D njihovom izloženošću suncu .

Mlijeko i jogurt

Jedna čaša mlijeka nudi nešto manje od jedne trećine preporučene dnevne doze, i šest grama jogurta daje oko 20 posto vitamina D.