Kvalitetan san i odmor nakon napornog radnog dana neprocjenjive je vrijednosti i svakako, od velike važnosti za zdravlje i normalno funkcionisanje čovjeka. Veliki utjecaj na kvalitet sna ima ishrana, a da biste znali koje namirnice će vam obezbijediti bolji san, u nastavku vam nudimo malu pomoć.

Riba

Većina riba, posebno losos i tuna obiluju vitaminom B6 koji je potreban za stvaranje melatonina, hormona spavanja.

Sok od višanja

Neke studije su pokazale da sok od višanja bogat melatoninom poboljšava san, pa kada su odrasle osobe sa hroničnom nesanicom pile čašu ovog soka dva puta dnevno, osjetile su olakšanje, jer su se problemi sa nesanicom smanjivali.

Jogurt

Mliječni proizvodi kao što je jogurt, sadrže veću količinu kalcija, a neka istraživanja pokazuju kako nedostatak ovog minerala stvara poteškoće pri spavanju.

Integralne žitarice

Ječam i druge integralne žitarice bogate su magnezijem, a nedovoljnim unosom magnezija u organizam nastaju i problemi sa nesanicom.

Kelj

Mliječni proizvodi su poznati kao dobar izvor kalcija, ali i zeleno lisnato povrće također je bogato ovim mineralom, zbog čega se kelj svrstava u grupu namirnica povoljnih za san.

Banane

Iako prepoznatljive po svojoj obogaćenosti kalijem, banane su dobar izvor i vitamina B6, potrebnog sa stvaranje melatonina, pa će vam osim ugođaja za nepce, banana priuštiti i ugodan i kvalitetan san.