Zdrav cirkulatorni sistem je od velike važnosti za cjelokupno zdravlje čovjeka, a dobra cirkulacija smanjuje mogućnost nastajanja različitih zdravstvenih problema, uključujući visok krvni pritisak i kardiovaskularna oboljenja. Postoji nekoliko namirnica koje pospješuju cirkulaciju krvi i održavaju krvne žile zdravim.

Narandža

Mnoge vrste voća doprinose boljoj cirkulaciji krvi, a narandža i njen prirodni sok se svrstavaju u grupu najdjelotvornijih, jer u sebi sadrže veliku količinu vitamina C i bioflavonoida. Vitamin C djeluje kao antioksidans koji pomaže tijelu da se zaštiti od opasne vrste molekule koja može oštetiti vene i ugroziti cirkulaciju, a bioflavonoidi jačaju kapilare i doprinose njihovoj fleksibilnosti.

Lubenica

Druga vrsta voća koja poboljšava cirkulaciju je lubenica. Bogata je likopenom, supstancom koja se povezuje sa smanjenjem plaka u arterijama. Plak nastaje kao rezultat ateroskleroze, stanja u kojem holesterol akumulira u zidovima arterija, i što je manje plaka u arterijama, bolja je cirkulacija.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi dobar su izvor niacina, poznatog i kao vitamin B3. Niacin poboljšava cirkulaciju krvi proširujući krvne žile, a pomaže i u podizanju nivoa dobrog holesterola koji doprinosi sprječavanju ateroskleroze. Niacinom je posebno bogat neslani kikiriki koji se nije kuhao u ulju.

Bijeli luk

Dodavanjem začina u vaša jela, možete poboljšati i cirkulaciju krvi. Jedan od najboljih je bijeli luk, koji djeluje kao prirodno sredstvo protiv grušanja krvi, ali i koji doprinosi otklanjanju plakova holesterola nastalih kao posljedica ateroskleroze. Druge vrste namirnica koje doprinose cirkulaciji krvi su đumbir, komorač i potočarka.