Ishrana za srčane bolesnike uključuje manje zasićenih masti iz crvenog mesa, više svježeg voća, povrća, vlakana, ribe, manje šećera i natrija, pa možete učiniti da vaše srce i cijeli kardiovaskularni sistem bude zdraviji ako u vašu ishranu uključite neke od sljedećih namirnica:

Losos

Losos je odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje štite srce od upale i smanjuju rizik od grušanja krvi.Ove masne kiseline također održavaju i normalan nivo holesterola. Jedite losos ili neku drugu masnu morsku ribu kao što je tunjevina, sardine ili haringa najmanje dva puta sedmično. Da biste sebi obezbijedili obrok zdrav za srce, ispržite na roštilju odreske lososa i poslužite uz zeleno povrće posuto limunovim sokom, a ne nekim visokokaloričnim preljevom za salate.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje smanjuje rizik od srčanih oboljenja snižavajući nivo LDL holesterola, pa koristite maslinovo ulje pri kuhanju različitih jela iz vaše kuhinje.

Zob

Zob sadrži rastvorljiva vlakna koja pomažu pri snižavanju cjelokupnog i LDL holesterola, a doprinose i održavanju zdravlja probavnog sistema. Kombinujte zobenu kašu sa manjom količinom smeđeg šećera i većom količinom jagoda i oraha, pa iskoristite kao jutarnji obrok.

Jabuke

Jabuke sadrže fitohemikalije koje djeluju protivupalno, a pomoći će i u sprječavanju grušanja krvi također. Jabuke sadrže vitamine i vlakna, a odlične su u kombinaciji sa orasima i bademima ili nekim drugim vrstama voća u salati.

Bademi

Bademi i druge orašaste grickalice sadrže zdrava ulja, vitamin E i druge supstance koje kontrolišu nivo holesterola. Dobar su izvor proteina i vlakana, a možete ih konzumirati same ili u kombinaciji sa drugim namirnicama.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće sadrži folnu kiselinu koja pomaže u smanjenju nivoa homocisteina i vitamina E, a povezuje se i sa poboljšanjem pamćenja.

Paradajz

Paradajz je bogat vitaminima i likopenom, koji djeluje na smanjenje rizika od srčanih oboljenja, a skuhani i konzervirani paradajz sadrži više likopena od svježeg.