Detoksikacija je fiziološki proces pri kojem se tijelo oslobađa otrova prisutnih u njegovoj unutrašnjosti. Međutim, tijelo ponekad nije u stanju da se riješi toksina, pa se u takvim slučajevima osobama preporučuje detoksicirajuća ishrana koja organizmu pruža potrebni odmor od svakodnevnog napora i prebukiranosti, omogućavajući mu da bolje apsorbira hranjive tvari. Ako planirate da očistite vaš organizam i vratite mu unutrašnju ravnotežu, možda biste se trebali opskrbiti nekim od namirnica u nastavku, koje se smatraju prirodnim sredstvima za čišćenje organizma od otrovnih supstanci.

Povrće

Mrkva, luk, šparoge, brokula, artičoka, kelj, kupus, karfiol, cvekla najbolji su saveznici pri prirodnom čišćenju organizma od nepoželjnih toksina. Ako ih konzumirate sirove, ove namirnice, prirodno bogate glutationom i sumporom, pomažu čišćenju jetre od štetnih hemikalija i otrova.

Voće

Organizmu je veoma lahko preraditi voće i baš zbog ovog, voće se svrstava u namirnice koje prirodno čiste tijelo. Obezbjeđuju mu potrebne vitamine i minerale, a da ne spominjemo vlakna i antioksidanse koji ih dodatno obogaćuju. Obzirom da u sebi imaju i visok sadržaj vode, doprinose i uspješnom ispiranju otrova iz organizma.

Citrusno voće

Vitamin C igra veoma važnu ulogu u čišćenju i detoksikaciji, obzirom da ima sposobnost da toksine pretvori u probavljivu tvar, omogučavajući im lakši protok kroz tijelo. Kao što je već svima poznato, narandže i limun su bogati vitaminom C, oni mogu započeti proces probave i biti dodatna podrška enzimskim procesima.

Zeleni čaj

Ova vrsta čaja je bogata katehinima, antioksidansima koji jačaju funkciju jetre. Popijte nekoliko šoljica zelenog čaja dnevno i vrlo brzo ćete vidjeti rezultate.

Omega 3 masne kiseline

Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama se također smatra vrlo učinkovitim sredstvom koje vrši prirodnu detoksikaciju organizma. Koristite u vašoj ishrani maslinovo, avokado ili ulje lana i opskrbite vaše tijelo omega 3 masnim kiselinama koje će podmazivanjem crijevnih zidova omogućiti bolju apsorpciju i eliminaciju toksina iz tijela.

Orašasti plodovi i sjemenke

Uključite orašaste plodove i sjemenke u vašu ishranu, pazeći pri tom da izaberete vrste koje su lahko probavljive kao što je sjeme konoplje, sezama, bundeve, lana i suncokreta ili orašasti plodovi poput badema i oraha.