Postoje mnogi kozmetički preparati za zaštitu kože od opeklina koje se stvaraju pri izlaganju suncu, što je veoma opasno za zdravlje. Iako se ne dovodi u pitanje djelotvornost kozmetičkih preparata pri zaštiti kože od sunca, mnogi stručnjaci smatraju kako unos adekvatnih namirnica u organizam može još više doprinijeti stvaranju odbrambenog mehanizma čovjeka na oštećenja koja se pojavljuju usljed izlaganja kože sunčevim zrakama. Ukoliko se pitate koje su to adekvatne namirnice za zaštitu kože od ovakvih štetnih faktora, u nastavku vam nudimo odgovore.

Riba

Masne ribe kao što je losos ili tuna odličan su izvor omega 3 masnih kiselina. Sadrže kiselinu koja prema najnovijim istraživanjima pomaže u usporavanju procesa gorenja kože na suncu.

Crveno voće i povrće

Voće i povrće crvene boje bogato je antioksidansom poznatom po imenu likopen. Ova supstanca pomaže u jačanju otpornosti kože, eliminišući štetne slobodne radikale koji doprinose gorenju kože, ali i ubrzanom procesu starenja.

Lisnato povrće

Zeleno povrće kao što su kelj i špinat, također su odličan izvor antioksidanasa i baš kao i crveno voće i povrće, ove vrste namirnica bore se protiv slobodnih radikala koji doprinose degeneraciji, starenju i drugim oštećenjima kože.

Maslinovo ulje

Ako se konzumira u kombinaciji sa hranom bogatom likopenom, kao što su paradajz i paprika, maslinovo ulje postaje izuzetno važna komponenta u ishrani čovjeka, jer olakšava apsorpciju antioksidanasa, što je veoma povoljno za čovjekov organizam.

Voće bogato vitaminom C

Narandže, grejp, papaja, jagode i ostale vrste voća bogate vitaminom C uvijek se preporučuju kao sastavni dijelovi ishrane čovjeka. Povećanim unosom voća bogatog ovim vitaminom, nadomjestit ćete nutrijente izgubljene tokom dana, što će pomoći u jačanju kolagena i ublažavanju upale uzrokovane izlaganjem kože suncu.

Zeleni čaj

Bogat je polifenolima, korisnim antioksidansima koji su veoma djelotvorni pri suošavanju sa štetnim sunčevim zrakama. Bore se protiv starenja kože na što utječe izloženost suncu, ali jačaju i prirodni odbrambeni mehanizam kože. Umjesto jutarnje kafe, uz doručak popijte jednu šolju zelenog čaja i s vremenom ćete vidjeti pozitivne rezultate.

Tamna čokolada

Kakao se pokazao kao dobar učesnik u procesu smanjenja osjetljivosti kože na sunčeve zrake. Opskrbite se najtamnijom vrstom čokolade koju možete naći, jer što je veći sadržaj kakaa u čokoladi, veće su i šanse da zaštitite vašu kožu od oštećenja.