Svakoj osobi prosječno je potrebno oko 3.500 miligrama kalija svaki dan. Ako vaš liječnik sugeriše da dodate više kalija u prehranu, mliječni proizvodi ili voćni napitci biće vam od velike pomoći, a dovoljna količina kalija može pomoći u održvanju krvnog tlaka pod kontrolom. Nedostatak ovog minerala uzrokuje grčeve u mišićima, slabost i umor. Koji napitak je najbolji za vas ovisi o nizu faktora, uključujući i to da li trebate izgubiti ili dobiti na težini, te da li vaša prehrana treba da bude sa visokim ili niskim udjelom masti.

Mlijeko

Punomasno ili manje masno, obrano mlijeko, uključujući i čokoladno, osigurava oko 12 posto kalija koji vam je potreban. Kondenzovano obezbjeđuje velike količine ovog minerala, ali mali je broj osoba koje uživaju u njemu. Umjesto da ga konzumirate direktno iz limenke, pokušajte ga pomiješati sa običnim mlijekom. Svakih 100 ml kondenzovanog mlijeka daje oko 12 posto dnevne vrijednosti kalija. Nemasno mlijeko daje dodatnih šest posto u svakih 100 ml, omogućavajući da se dobije 18 % preporučene dnevne količine.

Milkšejk

Za osobe koje nemaju suvišne kilograme milkšejk može biti pravo rješenje ukoliko žele da se opskrbe kalijem.Veliki frape od čokolade daje oko 20 posto kalija koji vam je svakodnevno potreban.

Sokovi od voća i povrća

Sokovi napravljeni od voća i povrća bogatog kalijem trebali bi svakodnevno biti dio vaše ishrane. Čaša od 180 ml ovog soka obezbijedit će vam 15 posto od preporučene količine kalija. Ista količina soka od paradajza sadrži 12 posto kalija koji vam je potreban svaki dan, a sok od narandže oko 11 %.

Voćni frape

Iskoristite mlijeko i kalijem bogato voće kako biste napravili hranjivi frape. Pomiješajte 2 banane, šest smrznutih jagoda, 100 ml sojinog mlijeka i 200 ml smrznutog jogurta. Jedan ovakav napitak obezbijedit će vam 16 % od preporučene doze kalija. Kao alternativu možete konzumirati napitak od drugih sastojaka bogatih kalijem kao što su narandže.