Zdravstvene prednosti nara su zaista mnogobrojne, a osim što je zdravo, ovo voće je i veoma ukusno. Dobar je izvor vitamina A, C i E, kao i folne kiseline, a sadrži tri puta više antioksidanasa od vina ili zelenog čaja, pa nije ni čudno što nar nazivaju izvorom zdravlja.

Zdravstvene prednosti iz nara se mogu iscrpiti na nekoliko načina, jer ga možete konzumirati u obliku soka, jesti njegovo sjeme, uzimati nektar ili koncentrat. Tradicionalno se koristi za čišćenje kože i smanjenje upale, a sok od ovog voća može poslužiti i kao sredstvo za liječenje grlobolje. Prema nekim istraživanjima, zbog antioksidcijskih karakteristika, nar može spriječiti oksidaciju LDL-a ili lošeg holesterola, te pružiti još nekoliko zdravstvenih prednosti.

Reguliše probavu

Kora ili lišće nara koriste se za umirivanje želučanih tegoba ili proljeva uzrokovanog bilo kakvim probavnim problemom. Konzumiranje čaja pripremljenog od listova ovog voća pomaže u liječenju probavnih problema, ali i dizenterije i kolere.

Održava zdravlje kardiovaskularnog sistema

Redovna konzumacija soka od nara održava dobar protok krvi u tijelu,a uz to smanjuje i rizik od srčanog udara. Antioksidacijska svojstva ovog voća pomažu u kontrolisanju lošeg holesterola i tako održava arterije čistim od ugrušaka.

Sprječava kancerogena oboljenja

Sastoji se od visokog nivoa antioksidanasa, tzv. flavonoida, za koje se smatra da su učinkoviti u suzbijanju različitih kancerogenih oboljenja. Osobe koje su izložene visokom riziku od raka prostate ili dojke, trebale bi početi piti sok od ovog voća, jer će im pomoći da smanje rizik od daljnjeg razvoja raka.

Njeguje zube

Najveća prednost nara je to što njegov sok, zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih karakteristika pomaže u sprječavanju nastajanja zubnog plaka.

Sprječava aterosklerozu

Nar pomaže da se ublaže oboljenja poput ateroskleroze i osteoartritisa. Štete koje su uzrokovane zbog zadebljanja i čvrstoće zidova arterija, hrskavice i zglobova mogu se otkloniti konzumiranjem ovog voća.

Liječi anemiju

Zdrav protok krvi u tijelu može se održavati uzimajući ovo voće u bilo kojem obliku. Nar obezbjeđuje željezo u krvi i zbog toga smanjuje simptome anemije, uključujući iscrpljenost, vrtoglavicu, slabost i gubitak sluha.