Osobe koje žele da se riješe suvišnih kilograma najčešće preskaču doručak, smatrajući kako je to jedan od pravih načina za postizanje željene tjelesne težine. Nažalost, ova metoda mršanja se i nije baš pokazala uspješnom, jer tijelo čovjeka očekuje da se dopunjuje nekoliko puta dnevno kako bi normalno funkcionisalo.

Kada ne doručkujete, zbog prevelikog osjećaja gladi, za ručak pojedete i više nego što biste trebali, a vjerovatno dolazite i u iskušenje da jedete namirnice koje nisu najzdraviji izbor.

Neki stručnjaci smatraju kako je neizostavljanje doručka veoma važno u procesu skidanja viška kilograma. Rezultati istraživanja pokazuju da osobe koje redovno doručkuju uspješnije održavaju zdravu tjelesnu težinu, te da je njihov izbor namirnica koje konzumiraju tokom ostatka dana daleko bolji od onih koje preskaču doručak, jer zbog prevelikog osjećaja gladi ne biraju šta će jesti.

Konzumirajte namirnice bogate proteinima i vlaknima

Namirnice koje biste trebali izbjegavati ujutru su one sa visokom koncentracijom šećera, natrija, zasićenih masti i kalorija. Pokušajte izbjeći slatke pahuljice, visokokalorična peciva i meso kao što je svinjetina ili kobasice sa visokom koncentracijom zasićenih masti i natrija.

Doručak bi trebao biti obogaćen proteinima i vlaknima, kombinacijom koja će zadovoljiti vaš osjećaj gladi i održati sitost do ručka. Proteinima se možete opskrbiti manje masnim mesom, mliječnim proizvodima ili orašastim plodovima. Jaja su također dobar izvor proteina, ali sadrže i visok nivo zasićenih masti, pa se ne preporučuje konzumacija ove namirnice u većim količinama. Jedno jaje je dovoljno za doručak, sadrži oko 75 kalorija i može pomoći u održavanju sitosti nekoliko sati. Namirnice bogate vlaknima su različito voće, povrće i cjelovite žitarice.

Priprema zdravog doručka ne zahtjeva mnogo vremena, pa možete kombinovati tvrdo skuhano jaje, tost od cjelovitih žitarica i prirodni voćni sok, te dobiti brz i zdrav obrok. Za doručak možete konzumirati i cjelovite žitarice sa bobičastim voćem i manje masnim mlijekom.

Doručak možete podijeliti i na dva dijela, pa prije nego pođete na posao pojedite tvrdo skuhano jaje uz malu čašu jogurta, a nakon jednog ili dva sata napravite pauzu na poslu i pojedite jabuku ili nekoliko orašastih grickalica.