Ljeto je vrijeme odmora i opuštanja, ali i period u kojem imate priliku iskusiti ukusne vrste voća i povrća, bogatog korisnim hranjivim tvarima koje će doprinijeti jačanju vašeg imuniteta i otpornosti na različite viruse i oboljenja.

Trešnje

Ukusne i osvježavajuće trešnje pravi su nutritivni udarac. Bogato antioksidansom antocijanin, ovo slasno voće pomaže u borbi protiv upala i ublažava bolove u zglobovima. Iskoristite ih dok možete, vrhunac sezone je od maja do augusta, a ako ih nemate u vašoj bašti, potražite ih u najbližoj lokalnoj trgovini.

Borovnice
 
Borovnice su bogat izvor antioksidanasa koji su djelotvorni u borbi protiv različitih oboljenja, a uz djeluju n apoboljšanje moždanih funkcija. Jedite ih same, pomiješajte s jogurtom ili pijte sok od ovog čudesnog voća kako biste se opskrbili korisnim nutrijentima.

Dinja

Šta je ljeto bez slatke, sočne dinje? Zahvaljujući visokom sadržaju vode u dinji i njihovom slatkom okusu, zadovoljit ćete istovremeno vaše potrebe za vodom i slatkišima.

Ljetna tikvica
 
Za razliku od zimskih vrsta, ljetna tikva je niskokalorična, sa niskom razinom ugljikohidrata, što je idealno u vrijeme toplih ljetnih mjeseci. Tikvice su izvrsni izvori vitamina C, luteina i kseaxantina, antioksidanasa odgovornih za izoštravanje vida i jačanje imuniteta. Bacite ih na roštilj s malo bijelog luka i maslinovog ulja za jednostavan prilog uz drugo, vama omiljeno jelo.

Peaches
 
Sočne i slatke, breskve su bogate kalijem, djelotvornim kada patite od nadutosti, vitaminom C, idealnim za jačenje imuniteta i vlaknima koja vam pomažu u borbi protiv suvišnih kilograma.