Nedostatak željeza i gubitak kose kod žena

Prema tvrdnjama stručnjaka, nedostatak željeza čest je uzrok gubitka kose kod žena. Ako imate nizak nivo željeza, možete izazvati anemiju, što također može dovesti do prorjeđivanja kose i drugih štetnih nuspojava. Da biste to spriječili, konsultujte se s vašim doktorom o konzumiranju više hrane bogate željezom i uzimanju dodatka željeza.

Funkcija i značaj željeza

Većina željeza u vašem tijelu nalazi se u crvenim krvnim zrncima, a tijelo koristi taj mineral za proizvodnju ovih zrnaca, kao i proteina poznatih kao hemoglobin i mioglobin. Ovi proteini transportuju kisik kroz vaš sistem, i bez adekvatne količine kisika, vaše ćelije ne mogu funkcionisati ispravno. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 80 posto svjetske populacije može imati nedostatak željeza.

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza

Do anemije dolazi kada tijelo ne dobije dovoljno željeza i zbog toga ne može proizvesti adekvatnu količinu crvenih krvnih zrnaca. To zauzvrat uzrokuje nedostatak kisika u vašim ćelijama. U principu, žene su izložene većem riziku za razvoj ovog stanja od muškaraca, a zbog gubitka krvi koji se javlja tokom menstruacije. Uz gubitak kose, simptomi anemije mogu biti blijeda koža, umor, glavobolja, razdražljivost, hladne ruke i noge, krti nokti, loš apetit i slabost. Ako se ne liječi, ovo stanje može dovesti do srčanih problema, a kod trudnica do preranog poroda i niske porođajne težine kod bebe.

Prevencija

Možete smanjiti šanse za razvoj anemije i gubitak kose koji dolazi uz to osiguravajući sebi adekvatnu količinu željeza. Vaše tijelo bolje apsorbuje željezo iz životinjskih izvora kao što je crveno meso, perad, losos i tuna. Ako ne konzumirate meso, željezo možete dobiti i iz biljnih izvora, kao što su sušeni grah, sušeno voće, integralne žitarice i špinat. Preporučena dnevna količina željeza za žene između 19 i 51 godinu je 18 mg i 27 mg za one koje su u drugom stanju.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*