Ukoliko do sada niste imali naviku da pijete zeleni čaj, ne znajući koje su prednosti ovog napitka, u nastavku vam nudimo nekoliko razloga zbog kojih ćete promijeniti vaše navike, te napraviti posebno mjesto ovoj vrsti čaja u vašem dnevnom meniju.

Moćni antioksidans

Najveći razlog zbog kojeg biste trebali više konzumirati zeleni čaj je njegova obogaćenost katehinom, antioksidansom koji se bori protiv slobodnih radikala, a slobodni radikali doprinose grušanju krvi, te kancerogenim i srčanim oboljenjima. Zeleni čaj je poznat i po svom djelovanju na povećanje nivoa HDL-a ili dobrog holesterola, te na smanjenje LDL-a ili lošeg holesterola.

Doprinosi smanjenju tjelesne težine

Konzumacijom zelenog čaja poboljšat ćete vaš metabolizam, te doprinijeti sagorijevanju masti. Ovaj čaj je poznat po tome da pomaže u oksidaciji masti i može da sagori oko 80 kalorija dnevno.

Produžava životni vijek

Japansko istraživanje koje je rađeno 1994. godine pokazalo je da su osobe koje su pile 5 ili više šolja zelenog čaja dnevno imale smanjen rizik od smrti, što je posljedica pozitivnog djelovanja zelenog čaja na cjelokupno zdravlje čovjeka.

Sprječava nastajanje akni i ekcema

Postoji bezbroj kozmetičkih preparata koji u sebi sadrže zeleni čaj. Istraživanja pokazuju da je jedna od prednosti zelenog čaja to što pomaže u sprječavanju nastajanja akni i ekcema, pa kako biste postigli željene rezultate, pijte najmanje 3 šolje zelenog čaja dnevno.

Održava zdravlje zuba

Jedan od razloga zbog kojih biste trebali piti ovu vrstu čaja je i dentalna higijena. Zeleni čaj pomaže u zaštiti zuba od različitih toksina, a održava i dah svježim.

Pozitivno djeluje na pamćenje

Poboljšava kognitivne funkcije, a time i sposobnost čovjeka da bolje pamti. U sebi sadrži moćni antioksidans koji doprinosi zaštiti mozga od oštećenja.