Med je neizostavan dio zdrave ishrane, a nerijetko se pojavljuje i kao sastojak mnogih lijekova.

Može zamijeniti šećer u mnogim jelima i pićima, a sadrži oko 69 % glukoze i fruktoze.

Jedna kašika meda sadrži oko 69 kalorija, pa se često koristi kao izvor energije. S druge strane, jedna kašika šećera će vam obezbijediti oko 15 kalorija. Ugljikohidrati u medu mogu vrlo lahko biti pretvoreni u glukozu, čak i kod osoba čiji je želudac najosjetljiviji. Zbog toga je vrlo lahko probaviti med.

Med sadrži različite vrste vitamina i minerala, a vrsta ovih nutrijenata u medu ovisi o vrsti cvijeća na kojem pčele skupljaju nektar. Generalno, med sadrži vitamin C, kalcij i željezo.

Ova namirnica sadrži antibakterijska i antifugalna svojstva, pa se zbog toga koristi kao prirodni antiseptik.

Poboljšava imunitet čovjeka, sprječavanjem djelovanja slobodnih radikala.

Med je veoma povoljan za kožu, često se koristi u kombinaciji s mlijekom, jer oba ova sastojka doprinose glatkoći i lijepom izgledu kože.