Nutrijent kojeg ne unosite dovoljno u vaš organizam

Prošlo je 20 godina od pomame 90-ih, kada se počeo širiti mit da masnoća znači debljina, iako to ne mora biti istina, jer postoje masti koje su dobre i poželjne za zdravlje.

Istraživanja su pokazala da je unos opasnih trans masti opao u posljednjih 30 godina za više od 30 posto, a one se prvenstveno nalaze u brzoj hrani ili fast food, navodi portal Women's health.

Ipak, iako je stopa konzumiranja loših masti niža, mi još uvijek ne unosimo dovoljno dobrih ili omega-3 masnih kiselina. Postoje tri prirodna izvora ovih masti koje biste trebali uvrstiti u vašu ishranu.

Riba

Ribe kao što su tuna, losos i skuša, bogat su izvor omega-3 masnih kiselina. Stručnjaci naglašavaju da je njihova održivost veoma važan faktor za razmatranje kada birate ribu.

Mlijeko konoplje

Ovu vrstu mlijeka možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane, probavljivo je i sadrži dobar balans omega-6 i omega-3 masnih kiselina.

Kefir

Kefir je također bogat ovim kiselinama. Pomiješajte ovu vrstu jogurta sa aromatičnim začinima kao što su kim i korijander, pa iskoristite kao preljev za salatu. Stručnjaci tvrde da je kefir veoma dobar i za zdravlje kože.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*