Ukoliko želite da ojačate vaš imuni sistem, te na taj način spriječite mnoge zdravstvene probleme, pokušajte da vaš dnevni meni obogatite nekim od nutrijenata u nastavku.

Vitamin C

Nalazi se u različitim vrstama voća i povrća, uključujući paprike, krompir, karfiol, kelj, mango, dinju, narandže, jagode, paradajz, brokulu i bobičasto voće. Svaka od ovih vrsta voća i povrća je uglavnom lahko dostupna, a vjerujemo da mnoge od njih svakodnevno i konzumirate.

Različite vrste voća možete pomiješati i od njih napraviti ukusni napitak koji vam može poslužiti kao užina, dok skuhano ili sirovo povrće možete iskoristiti kao prilog nekom jelu i na taj način sebi obezbijediti potrebnu količinu vitamina C.

Vitamin E

Ovaj vitamin krije se u orašastim plodovima, šparogama, avokadu, jajima, mlijeku zelenom lisnatom povrću, ulju, sjemenkama suncokreta, špinatu, brokuli, mrkvi, crvenim paprikama i tikvi. Orašasti plodovi, sjemenke i povrće ukusni zbog njihovog okusa često se javljaju kao sastojci mnogih jela, a konzumiranjem ovih namirnica ojačat ćete vaš imuni sistem, jer vitamin E sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala i oštećenja ćelija.

Karotenoidi

Karotenoidi sadrže beta karoten, bogat izvor vitamina A koji poboljšava funkciju imunog sistema.
Nalaze se u mrkvi, krompiru, lubenici, kukuruzu, repi, kelju, marelici i šparogama. Ovo voće i povrće također sadrži antioksidanse koji doprinose obnavljanju ćelija od djelovanja štetnih radikala. Iako su neke od ovih namirnica manje dostupne u zimskom periodu, krompir, kukuruz i šparoge se mogu konzumirati tokom cijele godine i servirati na različite načine.

Selen i cink

Selen se nalazi u tuni, govedini, žitaricama i peradi, a cink u mliječnim proizvodima, orašastim i morskim plodovima, crvenom mesu, grahu i integralnim žitaricama. Amino kiseline u ovim namirnicama bogatim proteinima su zaštitni zidovi mnogih ćelija u ljudskom tijelu, dok vlakna koja se nalaze u žitaricama pomažu jetri da se riješi toksina, odnosno doprinose jačanju imunog sistema. Cink poboljšava funkciju ćelija i sprječava štetno djelovanje vanjskih faktora, uzročnika mnogih zdravstvenih problema.