Mnoge osobe pate od različitih oblika oštećenja vida. Iako su redovni pregledi i ljekarska pomoć najbolji načini da zaštitite vaš vid, adekvatna ishrana je također jedan od faktora koji će vam pomoći u njezi zdravlja vaših očiju. Istraživači su otkrili da dodavanje ključnih nutrijenata u vašu svakodnevnu ishranu može poboljšati zdravlje očiju i smanjiti rizik od određenih oboljenja oka. Ovi nutrijenti se mogu obezbijediti dodavanjem određenih namirnica u vašu svakodnevnu ishranu.

Lutein

Lutein je nutrijent za kojeg je dokazano da smanjuje rizik od hroničnih oboljenja oka, posebno kada je u kombinaciji sa zeaksantinom. Ova dva nutrijenta, poznata i kao karotenoidi, štite ćelije oka od oštećenja. Njih ne proizvodi tijelo, pa je veoma važno u svakodnevnu ishranu uključiti zeleno povrće. Prema mišljenju stručnjaka, najbolji izvor luteina je žumanjak, jer je tijelu lakše iskoristiti nutrijent iz jaja.

Vitamin C

Vitamin C je antioksidans važan za svaku ćeliju u vašem tijelu i vrlo je koncentrisan u očnom tkivu. Vaše tijelo ne stvara vitamin C, pa je važno jesti hranu bogatu tim nutrijentom. Mnogo voće i povrće sadrži taj vitamin, ali u agrumima se nalaze najveće količine.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline od velike su važnosti za optimalan razvoj vida.Istraživanja su pokazala da nedostatak DHA može rezultirati oštećenjem vida i degradacijom retine, gdje je najveća koncentracija DHA. Jedite kvalitetnu masnu ribu kao što su losos ili tuna.

Vitamin E

Vitamin E je antioksidans koji štiti ćelije od slobodnih radikala i pokazalo se da smanjuje stvaranje katarakte i drugih oboljenja oka. Nedostatak tog nutrijenta može dovesti do oštećenja nerva, nesvjesnog pokreta očiju i razbijanja crvenih krvnih zrnaca. Vitamin E se ne proizvodi u tijelu, pa je za zdravlje očiju veoma važna ishrana koja podrazumijeva orašaste plodove i žitarice.

Cink

Cink je esencijalni mineral u tragovima i visoko je koncentrisan u mrežnjači oka. Njegova uloga je pomoći retini da proizvede zaštitni pigment poznat kao melanin. Kada imate nedostatak cinka, može doći do slabljenja noćnog vida, mentalne inertnosti te gubitka kose, obrva i trepavica. Da biste se opksrbili tim mineralom potrebno je da jedete crveno meso, perad, plodove mora i orašaste plodove.