Rukola je hranjivo lisnato povrće koje potiče sa Mediterana. Kao i druge vrste zelenog povrća i rukola je vrlo niskokalorična, pa 100 gr svježe rukole pruža samo 25 kalorija. Ipak, ona ima mnoge vitalne fitohemikalije, antioksidanse, vitamine i minerale koji mogu biti izuzetno korisni za zdravlje.

Bogat je izvor određenih fitohemikalijA kao što su indole, tiocijanati, sulforafan, i izotiocijanati. Zajedno, oni se bore protiv kancerogenih efekata estrogena i na taj način pružaju pomoć u borbi protiv raka prostate, dojke, grlića materice, debelog crijeva ili jajnika.

Svježa rukola je veoma dobar izvor folne kiseline koja pruža zaštitu od defekta neuralne cijevi kod novorođenčadi.

Kao i kelj, i rukola je odličan izvor vitamina A. Studije su pokazale da vitamin A i flavonoidi u
zelenom lisnatom povrću pomažu u zaštiti od raka kože i pluća.

Bogat je i vitaminima B skupine kao što su tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 i pantotenska kiselina, svi neophodni za optimalne ćelijske, enzimske i metaboličke funkcije.

Svježi listovi sadrže vitamin C, prirodni antioksidans koji tijelu pomaže da se izbori protiv različitih oboljenja, infekcija i štetnih slobodnih radikala.

Salata od rukole je jedan od boljih povrtnih izvora vitamina K koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju.

Adekvatan nivo vitamina K u ishrani preventivno djeluje na neuralna oštećenja u mozgu, pa ima važnu ulogu u liječenju pacijenata koji pate od Alchajmerove bolesti.