Nutritivna vrijednost mahuna

Dobar okus i nutritivni sadržaj, svježe zelene mahune čine neizostavnim dodatkom ishrani tokom toplih, ljetnih dana. Sadrže vrlo malo kalorija (31 kaloriju na 100 gr sirovog graha) i ne sadrže zasićene masti, ali su vrlo dobar izvor vitamina, minerala i biljnih mikronutrijenata.

Bogate su dijetalnim vlaknima koja pomažu u zaštititi sluznice debelog crijeva, smanjujući izloženost otrovnim tvarima kao i vezivanje za kancerogene hemikalije u debelom crijevu. Adekvatna količina vlakana smanjuje razinu holesterola u krvi smanjujući reapsorpciju žučnih kiselina u debelom crijevu.

Mahune sadrže izvrsne količine vitamina A, te za zdravlje korisne flavonoid polifenolne antioksidanse kao što su lutein, zeaksantin i beta karoten. Ti spojevi pomažu u zaštiti od slobodnih radikala koji igraju važnu ulogu u starenju i nastajanju raznih oboljenja.

Zeaksantin, važan dijetalni karotenoid u grahu, selektivno apsorbiran u mrežnjači oka, gdje se, smatraju stručnjaci, osigurava antioksidativna i zaštitna funkcija filtriranja UV svjetla.

Dobar je izvor folne kiseline, pa 100 gr svježih mahuna obezbjeđuje 37 gr ili 9% ovog nutrijenta. Folna kiselina, zajedno s vitaminom B-12 jedna je od bitnih komponenti DNK sinteze i diobe ćelija. Ishrana bogata folnom kiselinom tokom trudnoće pomaže u prevenciji oštećenja neuralne cijevi novorođenčadi.

Osim toga, bogate su i vitaminima B-skupine, piridoksinom, tiaminom i vitaminom C. Konzumiranje namirnica bogatih vitaminom C pomaže tijelu da razvije otpornost na infektivna oboljenja i djelovanje slobodnih radikala.

Minerali kao što su željezo, kalcij, magnezij, mangan i kalij, također se nalaze u mahunama, a neophodni su za metabolizam.

Mangan je kofaktor za antioksidacijski enzim superoksid dismutazu, također djelotvoran u borbi protiv slobodnih radikala.

Kalij je važna komponenta ćelijskih i tjelesnih fluida koji pomažu kontrolisanje otkucaja srca i krvni pritisak.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*