Nutritivna vrijednost tikvica

Tikvice su nisokalorično povrće sa samo 17 kalorija na 100 gr. Ne sadrže zasićene masti ili holesterol, a njihova kora je dobar izvor dijetalnih vlakana koja pomažu u smanjenju zatvora, nudeći i zaštitu od raka debelog crijeva.

Osim toga, tikvice, pogotovo vrste sa žutom korom, bogate su flavonoid polifenolnim antioksidansima kao što su karoten, lutein i zeaksantin. Ovi spojevi pomažu u izbacivanju štetnih slobodnih radikala i reaktivnih vrsta kisika iz tijela.

Sadrže i određenu količinu folne kiseline koja igra važnu ulogu u trudnoći i sintezi DNK. Uzimanjem folne kiseline prije i tokom trudnoće sprječavaju se oštećenja neuralne cijevi fetusa.

Dobar su izvor i kalija, važnog intercelularnog elektrolita koji je dobar za srce i pomaže u smanjenju krvnog pritiska i otkucaja srca, boreći se protiv posljedica djelovanja natrija.

Bogate su vitaminima A i C, B kompleks vitaminima i mineralima kao što su željezo, mangan, fosfor i cink.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*