Tikvice su nisokalorično povrće sa samo 17 kalorija na 100 gr. Ne sadrže zasićene masti ili holesterol, a njihova kora je dobar izvor dijetalnih vlakana koja pomažu u smanjenju zatvora, nudeći i zaštitu od raka debelog crijeva.

Osim toga, tikvice, pogotovo vrste sa žutom korom, bogate su flavonoid polifenolnim antioksidansima kao što su karoten, lutein i zeaksantin. Ovi spojevi pomažu u izbacivanju štetnih slobodnih radikala i reaktivnih vrsta kisika iz tijela.

Sadrže i određenu količinu folne kiseline koja igra važnu ulogu u trudnoći i sintezi DNK. Uzimanjem folne kiseline prije i tokom trudnoće sprječavaju se oštećenja neuralne cijevi fetusa.

Dobar su izvor i kalija, važnog intercelularnog elektrolita koji je dobar za srce i pomaže u smanjenju krvnog pritiska i otkucaja srca, boreći se protiv posljedica djelovanja natrija.

Bogate su vitaminima A i C, B kompleks vitaminima i mineralima kao što su željezo, mangan, fosfor i cink.