O prednostima zdravog doručka i o tome koliko hranjivih tvari i energije ovaj obrok nudi vjerovatno svakodnevno čitate ili slušate, i to je zaista tako. Ukoliko sebi obezbijedite kvalitetan jutarnji obrok, vaš um i tijelo će vam sigurno biti zahvalni.

Ipak, i pored želje za zdravim doručkom, vrlo često je to lakše izgovoriti, nego uraditi. Sa jutarnjom gužvom i milion drugih stvari koje ujutru radite, svježe iscijeđen sok i integralne palačinke za doručak mogu biti samo san, pomislit će mnogi. Ali nemojte odustajati. Mi ćemo vam pomoći da napravite kombinacije s kojima nećete pogriješiti.

Doručak bogat proteinima

Vaša jutarnja doza integralnih žitarica nije vas baš dugo držala? Integralne žitarice zu zdrave, ali dobar doručak ipak podrazumijeva kvalitetne, zdrave proteine poput puretine, jaja, jogurta ili maslaca od orašastih plodova. Doručak bogat ovakvim proteinima će vas zasititi i dati vam energiju koja će vas održati jakim cijeli dan.

Trominutni obroci

Svako ima tri minute. Evo nekoliko jela za koje vam treba vrlo malo vremena. Napunite integralno pecivo jajetom i pilećom kobasicom. Namažite krišku integralnog hljeba bademovim maslacem, dodajte pola banane i prelijte s malo meda ili pomiješajte grčki jogurt s bobičastim voćem. Ako ste u stisci s vremenom ove obroke možete jesti i na putu do posla.

Različitost obroka

Konzumiranje istih namirnica iz dana u dan može vrlo brzo preći u dosadu, čak i ako su vrlo ukusne. Male i jednostavne promjene ipak mogu održati vaše nepce zadovoljnim. Ako ste ljubitelj puretine, pokušajte napraviti promjenu sa nekom manje masnom dimljenom vrstom. Uvijek bjelanjke jedete same?Dodajte im malo špinata, feta sira ili paradajza sa nekom zdravom vrstom kobasice. Ovisni ste o kikiriki maslacu? Ubacite u ishranu maslac od muškatnog oraščića ili od suncokreta i nipošto ne odgađajte doručak, jer je veoma važan temelj zdrave ishrane.