Zima sa sobom donosi kraće dane sa hladnijim temperaturama,što, nažalost, najčešće znači i više bolesti. Ipak, postoji nekoliko načina da ishranom ojačate vaš imuni sistem i spriječite oboljenja koja dolaze sa zimom.

Bobičasto voće

Iako je bobičasto voće popularno tokom ljeta, kada mu je sezona, ono vam može obezbijediti zdravstvene beneficije i u zimskom periodu. Stručnjaci ovo voće preporučuju zbog obogaćenosti vitaminom C, a možete ih jesti uz zobene pahuljice, jogurt, različite napitke, palačinke ili mafine.

Jogurt

Jogurt kao dio dnevnog obroka je još jedan dobar način da poboljšate vaš imun sisitem. “To je dobar izvor vitamina A, bjelančevina i cinka, da ne spominjem zdrave bakterije koje potencijalno štite probavni trakt od bolesti koje uzrokuju štetne bakterije”, tvrdi wllness stručnjak sa kalifornijskog Univerziteta.

Med

Dajte vašem imunološkom sistemu poticaj s malo meda. Koristi se kao antibiotik stoljećima, što pomaže u sprječavanju rasta bakterija, tvrde stručnjaci. Dodajte malo meda u vaš vrući čaj ili namažite na pšenični tost. Vrlo je ukusan dodatak i jogurtu i zobenim pahuljicama.