Dobar vid je veoma važan za svakog čovjeka,a hrana koju jedete može uveliko utjecati na održivost zdravlja vaših očiju.

Za normalan vid neophodan je vitamin A, ali stručnjaci ukazuju i na potrebu za drugim nutrijentima kao što su vitamin C, vitamin B, beta karoten i antioksidans lutein koji smanjuje rizik od makularne degeneracije, odnosno sljepila kod starijih osoba.

Također se ukazuje i na pozitivan učinak omega 3 masnih kiselina koje štite oči od retinalne degeneracije, te na smanjenje problema suhih očiju. Upravo zbog ovakvog, pozitivnog djelovanja na oči, potrudite se da u vašu ishranu uključite namirnice bogate nekim od spomenutih nutrijenata.

Mrkva

Mrkva je izvor vitamina A i njegove preteče, beta karotena. Vitamin A štiti površinski dio očiju, dok je beta karoten snažni antioksidans koji štiti očne ćelije, ali i ostatak tijela čovjeka od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Mrkva je povoljna za cjelokupno zdravlje čovjeka, jer je bogat izvor kalija i vlakana, niskokalorična je i gotovo bez masnoće. Kalij je vrlo važan u balansiranju tjelesne tekućine, a vlakna održavaju normalno funkcionisanje probavnog sistema.

Slatki krompir

Ova vrsta namirnice također je bogata vitaminom A, beta karotenom , kalijem i vlaknima, baš kao i mrkva.

Jagode

Prepune su vitamina C, ali također sadrže i vitamin B, vlakna i mnogobrojne fitohemikalije od kojih su neke povoljne za sprječavanje raka.Vitamin C je antioksidans potreban ljudskom tijelu za stvaranje vezivnog tkiva i održavanje zdravih krvnih žila, uključujući i one u očima.

Narandže

Poznate su kao bogat izvor vitamina C, ali u sebi sadrže kalij, vlakna, kalcij i folnu kiselinu. Doprinijet će, ne samo zdravlju očiju već i cijelog tijela. Folna kiselina koja se nalazi u narandžama neophodna je za rani neurološki razvoj embriona, pa se trudnicama posebno preporučuje veća količina namirnica bogatih ovom kiselinom. Kalij i vlakna održavaju srce zdravim, a vitamin C jača funkciju imunog sistema, vezivnog tkiva i krvnih žila.

Bademi

Sadrže vitamin E, kao i monozasićene kiseline, slične onima koje se nalaze u maslinovom ulju. Bademi, kao i druge orašaste grickalice, bogati su nutrijentima i energetskim tvarima. Bademe možete iskoristiti kao grickalicu između obroka, pazeći ipak da ne pretjerate u količini.

Ostrige

Bogate su cinkom, ali i proteinima. Cink je važan antioksidans za zdravlje očiju, a neophodan je i za normalno funkcionisanje imunog sistema. Ukoliko ne volite ostrige, cinkom se možete opskrbiti i iz goveđeg ili svinjskog mesa, iako su ostrige najbogatiji izvor ovog minerala.

Špinat

Ova povrtna biljka sadrži veliku količinu luteina koji je povezan sa vitaminom A. Istraživanja pokazuju da osobe koje više jedu zeljasto povrće utječu na smanjenje rizika od makularne degeneracije. Konzumiranjem špinata u organizam se unosi i željezo, vitamin K i folna kiselina. Željezo je neophodno za transport kisika iz pluća do svih tjelesnih ćelija, a vitamin K je potreban za normalno zgrušavanje krvi. Lutein je antioksidans i može pomoći pri sprječavanju ili usporavanju ateroskleroze, zadebljanja arterija, što dovodi do kardiovaskularnih oboljenja.

Losos

Bogat je omega 3 masnim kiselinama, a istraživanja dokazuju kako osobe koje unose veću količinu ovih kiselina manje pate od problema suhih očiju.
Zbog obogaćenosti omega 3 kiselinama, losos je povoljan i za srce, jer ove kiseline doprinose smanjenju upale i držanju holesterola pod kontrolom. Američka asocijacija za srce preporučuje da se masna riba kao što je losos jede dva puta sedmično.