Otkrijte na koje načine kafa može poboljšati vaše zdravlje

Ako smatrate da je kafa samo sredstvo koje će vam pomoći da se razbudite i započnete novi radni dan, varate se, jer ovaj popularni napitak nudi i nekoliko drugih prednosti, što uključuje i pozitivan uticaj na zdravlje.

Iako se pretjeranom konzumacijom kafe može povećati razina hormona stresa, kortizola, te podstaći ovisnost o kofeinu, svakodnevno uživanje u ovom napitku može biti i korisno, naravno, ako ograničite količinu šećera, mlijeka ili šlaga.

Smanjuje rizik od nastajanja žučnog kamenca

Harvardski istraživači su 2002. godine otkrili da su žene koje su pile barem četiri šoljice kafe dnevno imale 25 % niži rizik od nastajanja žučnog kamenca. Ranije istraživanje je pokazalo slične rezultate i za muškarce.

Sprječava depresiju

Žene koje su pile dvije do tri šoljice kafe dnevno, imale su 15 posto manje izglede da razviju depresiju, a one koje su pile do četiri šoljice imale su 20 posto manje vjerojatnoće za nastajanje ovog problema, pokazao je izvještaj iz 2011.godine objavljen u “Archives of Internal Medicine.”

Poboljšava pamćenje

Kafa može doprinijeti kratkoročnom, ali i dugoročnom pamćenju. Studija koja je prezentirana 2005. godine u SAD-u pokazala je da konzumiranje kafe dva puta dnevno poboljšava kratkoročno pamćenje.

Posebno su interesantni rezultati studije objavljeni 2007.godine, koji su pokazali da žene, starosne dobi od 65 godina i više, a koje su pile više od tri šoljice kafe svaki dan, imale bolje rezultate na testovima pamćenja od onih koje su to činile samo jednom dnevno.

Smanjuje rizik od nastajanja dijabetesa

Istraživanja pokazuju da su osobe koje piju kafu manje izložene riziku od razvijanja dijabetesa tipa 2. Studija objavljena u Žurnalu poljoprivredne i prehrambene hemije 2012. godine, objašnjava i zašto. Naime, istraživači smatraju kako se u kafi nalaze spojevi koji blokiraju polipeptid koji može dovesti do abnormalnih proteinskih vlakana koja su prisutna kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

Preventivno djeluje na kancerogena oboljenja

Konzumacija kafe povezana je sa smanjenim rizikom od raka dojke, endometrije, prostate i jetre, kao i onim vrstama oboljenja koja su povezana sa gojaznošću, estrogenom i inzulinom. Istraživanje sprovedeno u Švedskoj 2008. godine pokazalo je da konzumiranje najmanje dvije do tri šoljice kafe dnevno smanjuje rizik i usporava proces nastajanja raka dojke.

Istraživanje iz 2011.godine otkriva da konzumiranje pet ili više šoljica kafe dnevno, može za 20% smanjiti šanse od razvoja receptor estrogena, negativnog raka dojke. U istraživanju se također navodi da je konzumiranje više od četiri šoljice kafe dnevno povezano sa 25% smanjenim rizikom od raka endometrije.

Kafa ipak nema pozitivan uticaj samo na žene, već i na oboljenja kod muškaraca, pa stručnjaci tvrde kako redovna konzumacija kafe može smanjiti i nastajanje rizika od raka prostate.

Poboljšava metabolizam

Kafa može pomoći da održite ili čak smanjite tjelesnu težinu.Studija urađena davne 1980. godine otkrila je da kofein u kafi stimulira metabolizam, ali da se kod ispitanika sa normalnom tjelesnom težinom pokazala veća oksidacija masti nego kod gojaznih osoba.

Istraživanje iz 2006. godine potvrdilo je da je pozitivan uticaj kafe na metabolizam bio veći kod mršavih osoba, te da je trajao duže. Nedavno su naučnici otkrili da su zrna kafe koja su se uzimala kao dodatak, doprinijela gubitku suvišnih kilograma, u prosjeku oko 7 kg u periodu od 22 sedmice. Istraživači smatraju kako se ove zasluge ne trebaju pripisivati kofeinu, već klorogenskoj kiselini, koja može spriječiti apsorpciju glukoze.

Smanjuje rizik od nastajanja i razvoja Parkinsonove bolesti

Žurnal američke medicinske asocijacije objavio je rezultate istraživanja koji pokazuju da kofein iz kafe smanjuje rizik od razvoja Parkinsonove bolesti. Studija je pokazala da konzumiranje dvije do četiri šoljice kafe dnevno za 25% može smanjiti šanse za razvoj ove bolesti.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*