Loš zadah iz usta problem je sa kojim se svako ponekad suočava, ujutru, nakon buđenja ili tokom dana, usljed nedovoljne hidratacije ili pojave određenih zdravstvenih problema kao što su bronhitis, dijabetes, loša funkcija jetre i bubrega.

U ustima se nalazi zaista veliki broj bakterija, a naučnici su proučavali i identificirali samo nekolicinu, što otežava mogućnost i načine kako se izboriti sa lošim mirisima koje ispuštaju te bakterije kada probave svoju hranu.
Bez obzira na to, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako biste otklonili loš zadah uzrokovan bakterijama.

Perite zube više puta dnevno

Počnite održavanjem čistoće vaših usta. Vaša hrana je i hrana za bakterije i iako ih možete ubiti ispiranjem usta, ovo je samo privremeno rješenje, jer će se one vremenom opet razviti. Najbolji način odbrane je da barem dva puta dnevno perete zube i čistite ih koncem. Ovo će pomoći da se riješite hrane zaglavljene između zuba, jer će u suprotnom ovo područje biti veoma pogodan teren za nastajanje i razvoj bakterija. Ako se ostaci hrane nalaze između vaših zuba, loš zadah je neizbježan.

Četkicom očistite jezik nakon pranja zuba

Gruba površina jezika je dom za mrtve ćelije, ostatke hrane i bakterije, te nusppojave nastale usljed probave bakterija, faktora koji doprinosi manje nego svježem zadahu. Nakon što operete zube, četkicom očistite i vaš jezik, te se riješite suvišnih bakterija.

Pijte više tečnosti

Vjerovatno se često zapitate zbog čega je jutranji zadah iz usta toliko loš. Kada spavate, proizvodite manje pljuvačke nego kada ste budni, odnosno kada jedete, pijete i pričate. Pljuvačka sadrži kisik, a kisik sprječava razvoj bakterija.

Nažalost, jutarnji zadah je neizbježan, a usta mogu biti suha i tokom dana, što također izaziva problem sa mirisom u ustima. Potrebno je mnogo pljuvačke kako bi se očistila usta, prirodno je antibakterijska i ispire ostatke hrane. Riješite se lošeg zadaha pranjem zuba, ali i konzumiranjem veće količine tečnosti koja će spriječiti sušenje usta. Stvaranje pljuvačke možete stimulisati tako što ćete žvakati žvaku ili bombonu, iako su ovo samo privremena rješenja.

Isperite usta vodom nakon jela

Hrana koju konzumirate također može utjecati na loš miris koji dolazi iz vaših usta. Sada ste vjerovatno pomislili na crveni ili bijeli luk, ali i meso je jedan od uzročnika lošeg zadaha. Komadići mesa se najčešće zaglave između zuba, pri čemu doprinose nastajanju i razvoju bakterija. Visokoproteinska hrana sa manje ugljikohidrata možda je dobra za vaš struk, ali za dah nikako. Konzumiranje manje od 100 gr ugljikohidrata dnevno izaziva ketozu, stanje koje čini da tijelo sagori masti umjesto šećer, te izaziva loš zadah. Bez obzira na ovo, vaša usta možete osvježiti najpoznatijom tečnošću na svijetu, vodom.

Napitci kao što su kafa, kisela pića i alkohol, oslobodit će spojeve u krvotok, što rezultira lošim zadahom. Niža razina ph omogućava bakterijama da ispuštaju sumporne spojeve, što je slično mirisu pokvarenih jaja. Ispiranjem usta običnom vodom, odstranit ćete ostatke tragova hrane ili pića kao što je kafa, te na taj način rebalansirati ph u ustima.

Pijte zeleni čaj

Ako imate problema sa lošim zadahom, pokušajte sa zelenim čajem. Ovaj napitak će vam pomoći da održite dah svježim, jer sadrži antibakterijske spojeve koji se bore protiv bakterija u ustima. Ako ovom čaju dodate i malo cimeta, zbog njegovog eteričnog ulja koje ispušta, dodatno ćete doprinijeti svježini vašeg daha. Menta, peršun, bosiljak i kopar također će ispustiti svoja eterična ulja nakon što se sažvakaju i pri tom otkloniti loš zadah iz usta.

Jedite više voća bogatog vitaminom C

Konzumirajte voće bogato vitaminom C, kao što je narandža, limun ili bobičasto voće. Umjesto da se nastave reproducirati, nakon konzumiranja nekog od ovih vrsta voća, bakterije u vašim ustima će početi umirati. Što više voća sa vitaminom C budete jeli, više će bakterija iz vaših usta nestati.