Poznato po svojim, za zdravlje pogodnim karakteristikama, sojino mlijeko najčešće služi kao alternativa kravljem mlijeku, posebno osobama koje su intolerantne na laktozu.

Sadrži jednaku količinu proteina, manji nivo masnoće, te manju količinu ugljikohidrata, u odnosu na kravlje mlijeko.

Za razliku od mliječnih proizvoda, koji sadrže visok nivo zasićenih masti i holesterola, masti sojinog mlijeka su uglavnom nezasićene, bez holesterola. Mononezasićene i polinezasićene masne kiseline u soji mogu spriječiti transport holesterola u krvne žile. Studije su pokazale da se normalnim unosom soje može znatno smanjiti koncentracija triglicerida u krvi.

Sojino mlijeko sadrži manji nivo šećera u odnosu na obično mlijeko, pa je odmah u prednosti kao dio ishrane za osobe koje žele da se riješe suvišnih kilograma. Mononezasićene kiseline koje se nalaze u soji mogu spriječiti apsorpciju masti u crijevima, što daje još jedan razlog više za konzumaciju ovog mlijeka pri procesu mršavljenja.

Bogat je izvor fitoestrogena, hormona koji sprječava produkciju testosterone kod muškaraca. Smanjen nivo testosterona može značajno utjecati na smanjenje rizika od raka prostate.

Za vrijeme menopauze, prirodna produkcija hormona estrogena kod žena pada na minimum, što uzrokuje mnoštvo zdravstvenih problema kasnije. Poslije menopauze, žene su izložene većem riziku od srčanih oboljenja, dijabetesa, gojaznosti, kao i depresiji. Fitoestrogen koji se nalazi u soji je dobra zamjena za estrogen i regularnim unosom mogu se spriječiti spomenuti problemi kod žena.

Napravite sojino mlijeko u vašoj kuhinji

Da biste napravili sojino mlijeko, potrebno je da zrna soje potopite u vodu i ostavite da prenoće. Nakon što prenoće, stavite ih u blender i izmiksajte što je sitnije moguće. Izmiksana sojina zrna stavite u šerpu, dodajte veću količinu vode i kuhajte 20-ak minuta. Pri kuhanju se stvara pjena, koju je potrebno odstraniti kašikom. Kada se ohladi, skuhanu smjesu procijedite izlijevanjem u šerpu prekrivenu čistom gazom. Dobiveno mlijeko prelijte u tegle, ohladite i ostavite u frižider. Sojino mlijeko se, naravno, može pronaći i u trgovinama, ali na ovaj način jedino možete biti sigurni da nema nikakvih aditiva koji proizvođači koriste kako bi produžili rok trajanja mlijeku.