Ako imate uravnoteženu ishranu, nije teško opskrbiti tijelo dovoljnom količinom esencijalnih hranjivih tvari koji su mu potrebni. Međutim, menstruacija, menopauza, trudnoća i hormonske promjene utiču na potrebu za nekim ključnim nutrijentima.

Kalcij za jake kosti

Ukoliko izgradite jake kosti u vašoj mladosti, manji je rizik od nastanka osteoporoze koja se javlja starenjem. Ako su vam kosti slabe, rizik za nastajanje ovog oboljenja je znatno veći. Gustoća kostiju raste do vašeg tinejdžerskog doba ili dvadesetih. Nakon 35. godine života gustoća kostiju prirodno slabi, zbog čega je vrlo važno kontinuirano se opskrbljivati kalcijem i vitaminom D, te na taj način jačati kosti.

Folna kiselina za sigurniju trudnoću i zdravlje srca

Folna kiselina ili vitamin B9 važna je tokom trudnoće, kako bi bilo spriječeno oštećenje neuralne cijevi. Budući da se leđna moždina formira u prvih dvanaest sedmica, folna kiselina je kritična u ranim fazama trudnoće. To može biti i nekoliko sedmica prije nego shvatite da ste trudni, što je razlog zašto se svim ženama u fertilnoj dobi savjetuje da uzimaju dodatak. Folna kiselina je dobra i za imuni sistem, stavranje energije, sprječavanje anemije, a može pomoći i u zaštiti od srčanih bolesti i moždanog udara.

Magnezij za zdravlje organizma

Magnezij je od vitalnog značaja za niz tjelesnih funkcija. On pomaže tijelu da se nosi sa stresom, da proizvede dovoljno energije i izgradi zdrave kosti. On, također, daje doprinos mišićima i nervnom sistemu. Istraživanja pokazuju da nedovoljan unos magnezija može biti povezan s predmenstrualnim sindromom (PMS), dijabetesom tipa 2, osteoporozom i migrenom. Simptomi nedostatka magnezija uključuju grčeve mišića, pospanost, slabo pamćenje i poremećaj spavanja.

Omega-3 masne kiseline za jačanje moždanih funkcija

Masna riba je nevjerojatno bogata jednom od najvažnijih vrsta massti, omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masti su od vitalnog značaja za razvoj djetetovog mozga, što ih čini ključnim nutrijentom za trudnice. Istraživanja pokazuju da žene koje imaju adekvatan unos omega-3 za vrijeme trudnoće može pomoći da se kod djeteta zdravije razvija mozak i nervni sistem. One doprinose i zdravlju srca odraslih osoba, smanjenju rizika od moždanog udara, demencije i Alchajmerove bolesti.

Željezo za energiju

Potrebno cijelom tijelu, željezo je bitno za proizvodnju hemoglobina koji prenosi kisik iz pluća u cijelo tijelo. Ovaj mineral je, također, dio mnogih enzima i sastavni je dio imunog sistema. Nedostatak željeza može učiniti da se osjećate slabo,a može uticati i na slabljenje koncentracije.