Pijte frape od borovnice i održite vaše zdravlje

Frapei su jednostavan i ukusan način da zadovoljite vaše potrebe za voćem, ali i korisnim nutrijentima, naravno, ako ih napravite sa odgovarajućim sastojcima. Zdravi frape od borovnica podrazumijeva 70 gr svježih ili smrznutih borovnica, 70 ml nemasnog jogurta od vanilije, 70 ml mlijeka sa 1 posto masnoće i led. Ovaj frape je niskokaloričan, bogat kalcijem i dobar izvor antioksidanasa.

Niskokaloričan

Sve dok koristite manje masne mliječne proizvode i voće kao prirodni zaslađivač, frape od borovnice će se smatrati niskokaloričnom poslasticom. Zdravi frape od borovnice sadrži 114 kalorija. Ako vaša dnevna ishrana podrazumijeva 2000 kalorija, ovaj frape zadovoljava manje od 10 posto vaših dnevnih potreba za kalorijama.

Bogat kalcijem

Korištenje mlijeka i jogurta u frapeu od borovnice čini ovaj napitak dobrim izvorom kalcija, sa 207 miligrama. Adekvatan unos kalcija potreban je kako biste održali vaše kosti zdravim i jakim. Većina žena ne dobijaju dovoljno kalcija u svojoj prehrani, tvrde stručnjaci, čime se povećava rizik od razvoja osteoporoze. Odrasli moraju obezbijediti 1000 do 1200 miligrama kalcija dnevno. Jedan frape od borovnica zadovoljava oko 20 posto vaših dnevnih potreba za ovim mineralom

Bogat antioksidansima

Konzumiranjem frapea od borovnica možete sebe zaštititi od hroničnih bolesti. Borovnice su bogate antioksidansima, a antioksidansi su tvari u hrani koje štite vaše ćelije od slobodnih radikala, molekula koje oštećuju ćelije, povećavaju rizik od bolesti srca i raka. Zaštitni antioksidansi u frapeima uključuju selen, vitamin C, beta-karoten, lutein i malu količinu vitamina E.

Bogat izvor kalija

Frape od borovnica također je dobar izvor kalija, minerala koji vašem tijelu pomaže da održi ravnotežu tekućine i normalnu funkciju mišića i nerva. Uključivanjem kalijem bogatih namirnica u vašu prehranu možete pomoći u smanjenju krvnog tlaka smanjujući djelovanje natrija. Stručnjaci preporučuju 4.700 miligrama kalija dnevno. Međutim, ishrana bogata kalijem nije pogodna za svakoga. Ako ste nekada imali bolesti bubrega ili povećan nivo kalija u krvi, trebali biste razgovarati sa vašim liječnikom prije nego što povećate unos ovog minerala.

Kategorije: Zdravlje

1 komentar

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*