Poriluk je bogat izvor korisnih nutrijenata

Poriluk sadrži mnoge antioksidanse flavonoide, minerale i vitamine za koje je dokazano da imaju mnogo zdravstvenih koristi.

Niskokaloričan je, pa 100 gr svježe stabljike sadrži 61 kaloriju i veće količine topivih i netopivih vlakana.

Iako sadrži razmjerno manje tio sulfinita nego bijeli luk, poriluk sadrži značajne količine kao što je dialil disulfid, dialil trisulfid i alil propil disulfid. Ovi spojevi se pretvaraju u alicin, enzimskom reakcijom do koje dolazi kada se stabljika poriluka poremeti (bude izdrobljena ili izrezana).

Laboratorijske studije pokazuju da alicin smanjuje stvaranje holesterola, sprječavajući reductaseen enzim u ćelijama jetre. Također, dokazano je da djeluje antibakterijski i antivirusno.

Nadalje, alicin smanjuje stezanje krvnih žila, oslobađajući nitrični oksid i smanjujući pri tom krvni pritisak. Osim toga, blokira stvaranje i ima fibrinolitsko djelovanje u krvnim žilama, što pomaže u smanjenju rizika od koronarnih oboljenja arterija i udara.

Poriluk je idealan izvor minerala i vitamina neophodnih za optimalno zdravlje. Njihove lisnate stabljike sadrže nekoliko značajnih vitamina kao što su piridoksin, folna kiselina, niacin, riboflavin i tiamin. Folna kiselina u poriluku neophodna je za sintezu DNA i podjelu ćelija. Adekvatan nivo folne kiseline u ishrani tokom trudnoće pomaže u sprječavanju oštećenja neuralne cijevi kod novorođenčadi.

Dobar je izvor i vitamina A, kao i drugih antioksidanasa kao što su karoten, ksantin i lutein. Sadrži i esencijalne vitamine kao što su vitamin C, K i E. Vitamin C pomaže tijelu da razvije otpornost na infekcije i oslobodi se štetnih slobodnih radikala.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*