Vlakna su važna komponenta zdrave ishrane i kada se konzumiraju u preporučenim količinama, mogu smanjiti rizik od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i zatvora. Povrće, zajedno sa voćem i žitaricama, glavni je izvor vlakana u vašoj prehrani.

Zelena salata i špinat

Salata, špinat i ostale vrste zelenog lisnatog povrća bogat su izvor dijetalnih vlakana. Ovo povrće sadrži velike količine neprobavljive celuloze, složene hemikalije koja daje biljki oblik i čvrstoću. 200 gr sirove salate ili špinata obezbijedit će vam oko 1 gr vlakana. Kuhani špinat sadrži oko 4 do 7 gr vlakana po šoljici. Porcija repe, gorušice ili cvekle od 200 gr otprilike nudi 3 do 6 grama vlakana. Institut za medicinu preporučuje konzumiranje 25 gr vlakana dnevno, ako ste odrasla žena mlađa od 50 godina i 38 gr ako ste muškarac.

Tikva i patlidžan

Ako su vam dosadile salate, a želite obogatiti vaše kulinarske specijalitete prehrambenim vlaknima, tikva i patlidžan su odličan izbor. Bogat su izvor vlakana i povrća koje se može prilagoditi različitim receptima. 200 gr daje otprilike 6 gr vlakana po porciji.

Grah

Grah sadrži visoku koncentraciju topljivih vlakana, koji mogu pomoći u smanjenju razine holesterola u krvi. 1 šoljica graha dodaje otprilike 15-19 gr vlakana obroku. Zapečeni grah sadrži otprilike 13 gr vlakana po šoljici, a osim visoke koncentracije vlakana, grah nudi i manje masne, visokokvalitetne proteine.

Grašak

Grašak vam može pružiti oko 9 gr vlakana po 1 šoljici, a druga, možda manje popularna vrsta povrća od graška, bogata vlaknima i drugim hranjivim tvarima je prokulica, sa 6 gr vlakana po šoljici i cjelodnevnom opskrbom vitaminom C. Artičoke su još jedan bogat izvor biljnih vlakana koje biste trebali uključiti u vašu prehranu.