Maline su ukusno voće koje istovremeno zadovoljava vaše nepce i potrebe za nutrijentima. Sadrže antioksidanse, odličan su izvor vitamina C, mangana, ali i dijetalnih vlakana. Vitamin B, folna kiselina, bakar i željezo, također se nalaze u ovoj vrsti voća.

Doprinose gubitku tjelesne težine

Zbog svoje obogaćenosti dijetalnim vlaknima i manganom, maline usporavaju probavni proces i čine da duže osjećate sitost, a mangan sagorijeva masnoću. Ukoliko želite da smršate, maline su odlično rješenje.

Njeguju kožu

Maline se zbog svojih nutritivnih vrijednosti mogu koristiti i kao prirodna maska za lice. Sve što trebate uraditi je da 1 šolju običnog jogurta u blenderu izmiksate sa dvije šolje svježih malina. Nanesite smjesu na lice, zadržite 15 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Sprječavaju makularnu degeneraciju

Makularna degeneracija je zdravstveno stanje koje vodi do gubitka vida. Redovnom konzumacijom malina, doprinijet ćete održavanju zdravlja vaših očiju i spriječiti probleme s vidom koji nastaju u kasnijem životnom dobu.

Sprječavaju infekcije i kancerogena oboljenja

Kao što smo već spomenuli, maline su antioksidasijsko voće koje može spriječiti neželjena oštećenja ćelijskih membrana i neutralizirati slobodne radikale. Supstance koje se nalaze u malinama sprječavaju razvoj bakterija u tijelu, a zbog svojih antioksidacijskih karakteristika i sposobnosti da onemoguće štetno djelovanje slobodnih radikala, utječu i na sprječavanje kancerogenih oboljenja.

Jačaju imuni sistem

Maline su odlično sredstvo za jačanje imunog sistema, a čineći čovjekov organizam otpornijim na štetne faktore koji uzrokuju različita oboljenja pogodne su za cjelokupno zdravlje.