Ukoliko vas pri kupovini namirnica privuće više vrsta raznobojnog voća i povrća, pa kupite veću količinu nego što ste planirali, nemojte žaliti zbog dodatno potrošenog novca. Voće i povrće različitih boja i okusa nikada ne može biti višak, a u nastavku saznajte i zašto.

Crveno voće i povrće

Zreli crveni paradajz i sočna lubenica sadrže likopen, nutrijent za koji je dokazano da pomaže pri sprječavanju nekoliko vrsta raka. Da biste izvukli što više ove hranjive tvari iz paradajza, skuhajte ga u paradajz sosu.

Crveno voće kao što su jagode i maline, crvene jabuke, ali i već spomenuta povrtna biljka paradajz, sadrže antocijanine, moćne antioksidanse, pa razmislite o uključivanju crvenog voća ili povrća u vaš svakodnevni meni i opskrbite sebe mnoštvom hranjivih tvari i antioksidanasa.

Narandžasto i žuto

Narandžasto i žuto voće su generalno dobri izvori beta karotena, koji je povezan sa vitaminom A u tijelu, neophodnim za zdravlje očiju. Mrkva, slatki krompir, marelice i kukuruz samo su neke vrste voća i povrća koje vas opskrbljuju beta karotenom. Jedina vrsta žutog i narandžastog voća koje ne posjeduje mnogo beta karotena je citrusno voće kao što su narandže, limun i grejp. Ipak, ovo voće je pogodno za zdravlje zbog obogaćenosti C vitaminom i folnom kiselinom koji sprječavaju oštećenja ploda djeteta.

Zeleno

Zeleno voće i povrće je nevjerovatan izvor vitamina i minerala, vlakana, luteina, zeaksantina, kalcija, folne kiseline, vitamina C i drugih zdravih sastojaka. Ne samo da su ovi minerali važni za smanjenje rizika od raka i krvnog pritiska, već oni u kombinaciji sa drugim nutrijentima doprinose zdravlju očiju, probavnom i imunom sistemu.

Zbog raznolikosti voća i povrća zelene boje, možete uvijek vršiti promjene u vašem dnevnom meniju i prilagoditi ga ukusu svakog od vaših ukućana pripremajući jela od šparoga, graška, špinata i drugih vrsta zelenog voća i povrća.

Plavo i ljubičasto

Voće i povrće plave i ljubičaste boje važno je za apsorpciju minerala, a vitamini i minerali kao što su lutein, zeaksantin, vitamin C, elaginska kiselina, resveratrol i kvercetin koji se nalaze u ovoj vrsti voća i povrća mogu djelovati kao moćni antikancerogeni. Baš kao i neke vrste crvenog voća, plavo i ljubičasto voće sadrži antocianine, moćne antioksidanse koji mogu poboljšati funkciju mozga, pa se potrudite da vašu ishranu obogatite borovnicama, kupinama, ljubičastim grožđem, patlidžanom ili šljivama.