Ukoliko vas pri kupovini namirnica privuće više vrsta raznobojnog voća i povrća, pa kupite veću količinu nego što ste planirali, nemojte žaliti zbog dodatno potrošenog novca. Voće i povrće različitih boja i okusa nikada ne može biti višak, a u nastavku saznajte i zašto.
Crveno voće i povrće
Zreli crveni paradajz i sočna lubenica sadrže likopen, nutrijent za koji je dokazano da pomaže pri sprječavanju nekoliko vrsta raka. Da biste izvukli što više ove hranjive tvari iz paradajza, skuhajte ga u paradajz sosu.
Crveno voće kao što su jagode i maline, crvene jabuke, ali i već spomenuta povrtna biljka paradajz, sadrže antocijanine, moćne antioksidanse, pa razmislite o uključivanju crvenog voća ili povrća u vaš svakodnevni meni i opskrbite sebe mnoštvom hranjivih tvari i antioksidanasa.
Narandžasto i žuto
Narandžasto i žuto voće su generalno dobri izvori beta karotena, koji je povezan sa vitaminom A u tijelu, neophodnim za zdravlje očiju. Mrkva, slatki krompir, marelice i kukuruz samo su neke vrste voća i povrća koje vas opskrbljuju beta karotenom. Jedina vrsta žutog i narandžastog voća koje ne posjeduje mnogo beta karotena je citrusno voće kao što su narandže, limun i grejp. Ipak, ovo voće je pogodno za zdravlje zbog obogaćenosti C vitaminom i folnom kiselinom koji sprječavaju oštećenja ploda djeteta.
Zeleno
Zeleno voće i povrće je nevjerovatan izvor vitamina i minerala, vlakana, luteina, zeaksantina, kalcija, folne kiseline, vitamina C i drugih zdravih sastojaka. Ne samo da su ovi minerali važni za smanjenje rizika od raka i krvnog pritiska, već oni u kombinaciji sa drugim nutrijentima doprinose zdravlju očiju, probavnom i imunom sistemu.
Zbog raznolikosti voća i povrća zelene boje, možete uvijek vršiti promjene u vašem dnevnom meniju i prilagoditi ga ukusu svakog od vaših ukućana pripremajući jela od šparoga, graška, špinata i drugih vrsta zelenog voća i povrća.
Plavo i ljubičasto
Voće i povrće plave i ljubičaste boje važno je za apsorpciju minerala, a vitamini i minerali kao što su lutein, zeaksantin, vitamin C, elaginska kiselina, resveratrol i kvercetin koji se nalaze u ovoj vrsti voća i povrća mogu djelovati kao moćni antikancerogeni. Baš kao i neke vrste crvenog voća, plavo i ljubičasto voće sadrži antocianine, moćne antioksidanse koji mogu poboljšati funkciju mozga, pa se potrudite da vašu ishranu obogatite borovnicama, kupinama, ljubičastim grožđem, patlidžanom ili šljivama.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!