Kašalj se javlja kada virusi, bakterije, prašina, polen ili druge supstance iritiraju nervne završetke u disajnim putevima između grla i pluća i način je da tijelo pokuša očistiti prolaze. Može biti vrlo težak i iscrpljujući, pa vas u nastavku upoznajemo sa nekoliko prirodnih lijekova za ovu zdravstvenu tegobu.

Domaći sirup za kašalj od meda

Postoje naučni dokazi da med može biti efikasan u liječenju kašlja i upale grla. Možete ga uzimati direktno ili pomiješati med s kokosovim uljem i sokom od limuna za dodatne pogodnosti.

Čaj od majčine dušice

U Njemačkoj je majčina dušica zvanično odobren lijek protiv kašlja, gornjih dišnih infekcija, bronhitisa i velikog kašlja. Mali listovi ove biljke puni su, za kašalj umirujućih supstanci koje djeluju opuštajuće na traheje i ilealne mišiće, te smanjuju upalu.

Vrući tuš

Pojačajte toplu vodu, zatvorite prozore i isključite ventilator. Para može biti najgori neprijatelj za kašalj, a zbog tog njenog djelovanja, vaš najbolji prijatelj. Para djeluje na smirivanje disajnih puteva i smanjenje zagušenja sinusa i sluzi u grlu i plućima.

Čaj od crnog bibera i meda

Za mokri kašalj možete isprobati ovaj lijek za kojeg se smatra da je djelotvoran, jer biber stimuliše cirkulaciju i protok sluzi,a med prirodno ublažava kašalj. Koristite jednu kašikicu svježe samljevenog bibera i dvije kašike meda na jednu šolju, pa ju napunite vrelom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta.

Limun

Limun je poznat po njegovim zdravstvenim koristima. Prepolovite limun, pospite ga sa malo soli i bibera, pa sisajte, a ukoliko vam se nikako ne dopada ova kombinacija, pokušajte sa toplom limunadom pomijšanom sa malo meda.