Kada ju konzumirate redovno, hrana s antiupalnim svojstvima može pomoći u smanjenju upale u tijelu, pomažući da se spriječe dugoročne zdravstvene posljedice povezane s tim, ali samo ako se istovremeno eliminišu namirnice koje uzrokuju upalu. Kada je upala pod kontrolom, ne samo da ćete imati više energije, nego ćete shvatiti da je put do gubitka tjelesne težine i smanjenja struka postao lakši i brži. Uvrstite ove namirnice u vašu ishranu i sigurni smo da ćete primjetiti promjene.

Zeleni čaj

Ovaj blagi napitak je idealan za smanjenje struka, ali i upale. Flavonoidi u ovom čaja imaju prirodna antiupalna svojstva, a pojedine supstance u tom čaju doprinose i smanjenju tjelesne mase.

Mononezasićene masti

Ove, za zdravlje korisne masti pomažu u povećanju dobrog holesterola i smanjenju upale. Ove masti će obezbijediti maslinovo ulje, bademi i avokado.

Omega-3 masne kiseline

Istraživanje je pokazalo da ishrana sa visokim procentom omega-3 masnih kiselina i niskim postotkom omega-6 je povezana sa smanjenjem upale. Orasi, ulje lana i riba odlični su izvori ovih masnih kiselina.

Začini

Pojedini začini, uključujući bijeli luk, kurkumu, cimet, đumbir i čili papričice, imaju sposobnost da smanje upalu, pa ih pokušajte što češće uvrštavati u vaša jela.

Voda

Hidratiziranost je od suštinskog značaja za odstranjivanje toksina iz tijela, pa unosite u vaš organizam najmanje 2 litra vode dnevno.

Integralne žitarice

Bogate vlaknima, integralne žitarice pomažu kontrolisanje inzulina u tijelu. Visok sadržaj vitamina B u integralnim žitaricama pomaže u smanjenju upalnog hormona homocistina u tijelu.